IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

Nieuws
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.
anp
dinsdag 21 maart 2023 om 23:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Eerder dit jaar meldde de speciale IMF-gezant voor Oekraïne, Gavin Gray, al dat het land vorderingen heeft gemaakt met hervormingen die de organisatie nodig vond. Zo is Oekraïne bezig met het verbeteren van het openbaar bestuur, de strijd tegen corruptie en het versterken van de rechtsstaat

‘Naast de verschrikkelijke humanitaire offers, heeft de Russische invasie van Oekraïne een verwoestend effect op de economie’, verklaart Gray nu bij de bekendmaking van de overeenkomst. Zo kromp de Oekraïense economie in 2022 met 30 procent en leven meer mensen in armoede sinds het Russische leger het land binnenviel. Voor de Oekraïense regering is het ondertussen steeds moeilijker om aan genoeg geld te komen voor de enorme uitgaven aan de strijd tegen de Russen, waardoor het begrotingstekort hard oploopt.

Eigen regels aanpassen

De miljardensteun moet helpen bij het stabiliseren van de overheidsfinanciën, de wederopbouw en het economisch herstel. Op de lange termijn moet het geld ook helpen bij de toetreding tot de Europese Unie. Het IMF verwacht verder dat bondgenoten van Oekraïne met extra financiële hulp komen dankzij het nieuw pakket.

Om Oekraïne zo’n groot noodpakket te kunnen bieden, moest het IMF wel de eigen regels aanpassen. Voorheen was het niet mogelijk om landen te hulp te schieten die met buitengewoon veel onzekerheden kampten, zoals een oorlog met een buurland. Maar eerder deze maand paste de organisatie die regels zodanig aan dat noodkredieten wel mogelijk zijn aan landen die buiten hun eigen schuld om te maken hebben met grote risico’s.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS-parlement keurt schuldendeal goed

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd.

Afbeelding

Schoenenmerk Dr. Martens verdient minder ondanks recordverkopen

Schoenenmerk Dr. Martens heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet behaald. Ondanks de recordverkopen van de bekende hoge schoenen met dikke zolen boekte de Britse schoenenfabrikant wel minder winst.

Afbeelding

Neerslagtekort loopt op, stijgende kans op natuurbranden

Ondanks dat de lente een stuk natter dan gebruikelijk is verlopen, begint de zomer met een normaal neerslagtekort. Momenteel is het neerslagtekort, dat wordt gemeten van 1 april tot en met 30 september, zo'n 60 millimeter.

Afbeelding

Partijen Utrecht willen formatie zonder BBB voor reces afronden

GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA in de provincie Utrecht willen nog voor het zomerreces, dat op 10 juli begint, de gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitie afronden.

Afbeelding

NAVO bewaakt luchtruim tijdens Europese top Moldavië

De NAVO helpt Moldavië om zijn luchtruim te bewaken tijdens de Europese top in het land. De top, met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en een kleine vijftig andere Europese leiders, vindt plaats op een wijnkasteel op een paar kilometer van de Oekraïense grens.

Afbeelding

Zelensky: pas blij als we F-16's ook hebben gekregen

Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. 'Als we er een paar hebben, dán zijn we blij', zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.