Kwart miljoen voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

Nieuws
De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht maar keerde nooit meer terug.
anp
maandag 20 maart 2023 om 18:50 aangepast 20:24
Afbeelding
beeld anp
anp

De avond van haar verdwijning startte de politie met een onderzoek. Er kwamen tips binnen, er werd met getuigen gesproken en er zijn mensen gehoord. Het onderzoek leidde niet tot de oplossing van de verdwijning van Maria, ook de spullen waarmee ze vertrok werden niet teruggevonden. Maria had een rugtas mee met haar portemonnee, brood en wat persoonlijke spulletjes. De politie lijkt het aannemelijk dat de jonge vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

"Wat kan er wel niet gebeurd zijn?", vroeg de vader van Maria, Ab van der Zanden, zich na al die jaren nog af in RTL Boulevard. "Dat laat je niet meer los."

Verdwijningszaak Tanja Groen

De politie heropende verschillende keren het onderzoek naar de verdwijning. Ook Francien Lijnkamp, leider van het coldcaseteam is blij dat er nu een ultieme poging wordt gedaan om de zaak op te lossen. "Een jonge vrouw die zomaar van de aardbodem verdwijnt, met de aannemelijke kans dat het om een misdrijf gaat... Ze had je eigen buurmeisje, zusje of nichtje kunnen zijn. Ik vind het niet te verkroppen dat de zaak nog niet is opgelost."

Peter R. de Vries richtte de Stichting De Gouden Tip vlak voor zijn dood op om geld op te halen voor een beloning in de verdwijningszaak van Tanja Groen. Hoewel meer dan een miljoen euro werd opgehaald, is deze zaak nog altijd niet opgelost. Na zijn dood werd de stichting omgedoopt tot de Peter R. de Vries Foundation.

Naast de beloning voor de gouden tip in de zaak Tanja Groen, werd ook een beloning uitgeloofd voor de vermissing van Germa van der Boom en voor de 7-jarige Jaïr Soares die in 1995 verdween op het strand in Monster (Zuid-Holland). In die zaak kwamen 150 tips binnen. Ook zijn geldbedragen uitgeloofd in de moordzaak van de 28-jarige Rosleny Magdalena, in 2016 in Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijen Utrecht willen formatie zonder BBB voor reces afronden

GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA in de provincie Utrecht willen nog voor het zomerreces, dat op 10 juli begint, de gesprekken over de vorming van een nieuwe coalitie afronden.

Afbeelding

NAVO bewaakt luchtruim tijdens Europese top Moldavië

De NAVO helpt Moldavië om zijn luchtruim te bewaken tijdens de Europese top in het land. De top, met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en een kleine vijftig andere Europese leiders, vindt plaats op een wijnkasteel op een paar kilometer van de Oekraïense grens.

Afbeelding

Zelensky: pas blij als we F-16's ook hebben gekregen

Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. 'Als we er een paar hebben, dán zijn we blij', zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.

Afbeelding

Zeeman roept slippers terug met te veel schadelijke stoffen

Sommige slippers van de Zeeman bevatten te veel schadelijke stoffen, zoals lood en weekmakers. De winkelketen roept de zogenoemde 'Ibiza Slippers' daarom terug.

Afbeelding

Rederij schrapt diensten naar eilanden om krappe vaargeulen

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant.

Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.