EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

Nieuws
De Europese Unie heeft een aantal Iraanse sluierpropagandisten en een instantie die westerse invloeden bestrijdt sancties opgelegd. Ze zijn medeschuldig aan het onderdrukken van de protestbeweging in Iran, stelt de EU. Met name vrouwen en meisjes en minderheden zouden het door hen zwaar te verduren hebben.
anp
maandag 20 maart 2023 om 18:36
Afbeelding
beeld anp
anp

Met de nieuwe strafmaatregelen komt het aantal gestrafte personen en organisaties op 238. Zij kunnen niet meer bij eventueel in de EU ondergebracht geld en EU-burgers en bedrijven kunnen geen zaken met hen doen. De 204 gestrafte personen zijn ook niet langer welkom in één van de EU-landen.

Onder de personen die maandag door de EU-buitenlandministers aan de sanctielijst zijn toegevoegd is onder meer een prominente imam. Ook een hooggeplaatste functionaris van de staatsomroep, een parlementariër, drie rechters en twee boegbeelden van instanties die vooral vrouwen en meisjes dwingende regels opleggen zijn gestraft. Ze predikten bijvoorbeeld vrouwenhaat in de moskee en maakten korte metten met een ieder die pleit voor een lossere omgang met de hoofddoek. Daarmee schenden ze de mensenrechten, stelt de EU.

Demonstratie

Een van die twee instanties, de zogeheten Opperste Raad van de Culturele Revolutie, staat nu ook op de sanctielijst. Deze raad waakt tegen westerse invloeden op universiteiten en in het culturele leven in Iran.

Duizenden Iraniërs demonstreerden maandag in Brussel bij het overleg van de buitenlandministers van de EU-landen, onder wie Wopke Hoekstra. Ze drongen er onder meer opnieuw op aan de Revolutionaire Garde te bestempelen als een terroristische organisatie. Nederland zou dat ook graag zien, maar dat blijkt juridisch ingewikkeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

NAVO-chef: veiligheidsgaranties voor Oekraïne nodig na oorlog

NAVO-chef Jens Stoltenberg pleit tijdens een NAVO-top in Oslo voor veiligheidsgaranties voor Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. 'We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, dat het patroon van Russische agressie tegen Oekraïne echt stopt', aldus Stoltenberg.

Afbeelding

FSB: Geheime dienst VS binnengedrongen in duizenden iPhones

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) stelt dat de Amerikaanse NSA (National Security Agency) malware heeft ontwikkeld die in Rusland duizenden iPhones heeft aangetast.

Afbeelding

Nederland denkt over extra bijdrage aan Patriots voor Oekraïne

Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië.

Afbeelding

VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

Afbeelding

Rutte pleit voor meer steun aan Oekraïne, juist ook bij tegenslag

Als het minder goed zou gaan voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland moet Europa volgens premier Mark Rutte niet afhaken, maar juist meer humanitaire, financiële en militaire steun geven.

Afbeelding

Kamerleden zinnen op stappen tegen KLM vanwege schenden afspraken

Tweede Kamerleden zijn woest over de conclusies van een onafhankelijk toezichthouder dat vliegtuigmaatschappij KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Ze zinnen op vervolgstappen.