Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

Nieuws
De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd. De rust rond de bankensector leek weer enigszins terug te keren op de financiële markten na de overname van het noodlijdende Credit Suisse door de grotere Zwitserse rivaal UBS op zondag.
anp
maandag 20 maart 2023 om 18:26
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX eindigde uiteindelijk met een plus van 0,9 procent op 729,05 punten. Aan het begin van de dag daalde de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 nog flink. De MidKap steeg 0,1 procent tot 936,42 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 1,3 procent omhoog. De SMI-index in Zürich won 0,3 procent.

Hoewel Credit Suisse van de ondergang is gered, lijden de aandeelhouders van de bank een flink verlies door de overname. UBS betaalt namelijk zo’n 3 miljard euro voor Credit Suisse, terwijl de bank vrijdag nog ongeveer 7,6 miljard euro waard was. Ook sommige obligatiehouders van Credit Suisse incasseren zware verliezen. Investeerders in de financiële sector blijven daardoor bezorgd over de waarde van hun beleggingen in de bankensector. Credit Suisse kelderde meer dan 56 procent, maar UBS steeg 1,5 procent.

ASR

President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) verwelkomde de ‘snelle actie’ van de Zwitserse autoriteiten rond Credit Suisse en herhaalde dat het bankensysteem van de eurozone goed bestand is tegen schokken.

In de AEX ging verzekeraar ASR, die maandag promoveerde naar de hoofdindex, aan kop met een koerswinst van 3,3 procent, gevolgd door branchegenoot Aegon (plus 2,5 procent). ABN AMRO, dat sinds maandag ook weer is opgenomen bij de hoofdfondsen, steeg 1,5 procent. ING zakte echter 0,7 procent.

Andere banken

Andere banken in Europa konden ook op belangstelling rekenen. Zo toonde Commerzbank in Frankfurt een plus van 1,5 procent, maar Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, verloor 0,5 procent. In Parijs won BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, 1,7 procent aan waarde. De Italiaanse marktleider UniCredit klom 2,4 procent in Milaan en het Spaanse Santander ging 2,8 procent vooruit in Madrid.

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0667 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 65,92 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 72,30 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FSB: Geheime dienst VS binnengedrongen in duizenden iPhones

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) stelt dat de Amerikaanse NSA (National Security Agency) malware heeft ontwikkeld die in Rusland duizenden iPhones heeft aangetast.

Afbeelding

Nederland denkt over extra bijdrage aan Patriots voor Oekraïne

Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië.

Afbeelding

VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

Afbeelding

Rutte pleit voor meer steun aan Oekraïne, juist ook bij tegenslag

Als het minder goed zou gaan voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland moet Europa volgens premier Mark Rutte niet afhaken, maar juist meer humanitaire, financiële en militaire steun geven.

Afbeelding

Kamerleden zinnen op stappen tegen KLM vanwege schenden afspraken

Tweede Kamerleden zijn woest over de conclusies van een onafhankelijk toezichthouder dat vliegtuigmaatschappij KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis heeft geschonden. Ze zinnen op vervolgstappen.

Afbeelding

Alleen Nederlandse inflatie nam toe in eurozone

Van alle eurolanden had alleen Nederland in mei te maken met een hogere inflatie dan de voorgaande maand. In bijna alle andere landen van de eurozone stegen de prijzen minder hard dan in april. In Malta bleef de inflatie gelijk aan die van de voorgaande maand.