Vietnamese douane vindt 7 ton ivoor in container ‘met pindanoten’

Nieuws
Vietnamese douaniers hebben 7 ton olifantenivoor aangetroffen in een container uit Angola in Zuidwest-Afrika. Het gaat om de grootste vangst in het land in jaren. Op beelden is te zien hoe de douane honderden slagtanden heeft uitgestald voor de container, die volgens officieel papierwerk was bestemd voor pindanoten.
anp
maandag 20 maart 2023 om 18:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Hoewel de handel in ivoor al sinds 1992 verboden is in Vietnam, blijft het materiaal populair vanwege zijn vermeende geneeskundige kwaliteiten. Ook in andere Oost-Aziatische landen is ivoor erg populair. Maar er is geen enkel bewijs dat het gebruik van poeder afkomstig van slagtanden van olifanten of hoorns van neushoorns enig medisch effect heeft.

Het stropen van olifanten en neushoorns is een van de belangrijkste redenen voor de afname van de populaties van die dieren in zuidelijk Afrika. Stropers verkopen het ivoor voor honderden tot duizenden euro’s per kilo, al is de prijs sinds de coronapandemie serieus gezakt.

Vietnam heeft sinds 2018 in totaal meer 60 ton ivoor in beslag genomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.