Reddingswerk na aardbeving in Ecuador in volle gang

Nieuws
Het reddingswerk na de aardbeving met een kracht van 6.8 in Ecuador is in volle gang. De autoriteiten in Quito riepen zondag de noodtoestand uit voor de regio die het zwaarst werd getroffen. De natuurramp heeft aan zeker veertien mensen het leven gekost, twaalf in de provincie El Oro, twee in Azuay. Verder zijn er bijna 450 gewonden geregistreerd.
anp
zondag 19 maart 2023 om 17:32
Afbeelding
beeld anp
anp

In het noorden van Peru, waar de schokken ook serieuze schade aanrichtten, is één dode gemeld. Volgens persbureau Agencia Andina overleed een vierjarig meisje door een omvallende muur.

De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso liet al in de nachtelijke uren weten dat alle betrokken ministeries onmiddellijk in actie zijn gekomen. Er is onder meer een team hulpverleners naar Isla Puna gestuurd, het eiland ten zuiden van Guayaquil, waar het epicentrum van de beving in de buurt lag. Volgens de regering in Quito zijn zeker 84 huizen in puin gelegd en zeker een dubbel aantal zwaar beschadigd.

Publieke voorzieningen

Ook gezondheidscentra, onderwijsinstellingen en bruggen in het gebied hebben te lijden gehad. Een platform van staatsoliemaatschappij Petroecuador voor de kust moest door uitval van de machinerie de productie staken. In Peru zijn volgens de eerste berichten vier panden ingestort en een aantal andere onbewoonbaar geworden. Belangrijke transportverbindingen en infrastructuur bleven gespaard. Paus Franciscus heeft zondag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers.

De westkust van Zuid- en Noord-Amerika ligt in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, waar veel seismische activiteit is. Ecuador werd in 2016 getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.8. Toen kwamen meer dan 560 personen om en vielen er duizenden gewonden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ziekteverzuim lager dan begin 2022, maar relatief hoog

Werkgevers hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder vaak te maken gehad met uitval van zieke werknemers dan een jaar eerder. Toch bleef het ziekteverzuim hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag.

Afbeelding

Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.