Reddingswerk na aardbeving in Ecuador in volle gang

Nieuws
Het reddingswerk na de aardbeving met een kracht van 6.8 in Ecuador is in volle gang. De autoriteiten in Quito riepen zondag de noodtoestand uit voor de regio die het zwaarst werd getroffen. De natuurramp heeft aan zeker veertien mensen het leven gekost, twaalf in de provincie El Oro, twee in Azuay. Verder zijn er bijna 450 gewonden geregistreerd.
anp
zondag 19 maart 2023 om 17:32
Afbeelding
beeld anp
anp

In het noorden van Peru, waar de schokken ook serieuze schade aanrichtten, is één dode gemeld. Volgens persbureau Agencia Andina overleed een vierjarig meisje door een omvallende muur.

De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso liet al in de nachtelijke uren weten dat alle betrokken ministeries onmiddellijk in actie zijn gekomen. Er is onder meer een team hulpverleners naar Isla Puna gestuurd, het eiland ten zuiden van Guayaquil, waar het epicentrum van de beving in de buurt lag. Volgens de regering in Quito zijn zeker 84 huizen in puin gelegd en zeker een dubbel aantal zwaar beschadigd.

Publieke voorzieningen

Ook gezondheidscentra, onderwijsinstellingen en bruggen in het gebied hebben te lijden gehad. Een platform van staatsoliemaatschappij Petroecuador voor de kust moest door uitval van de machinerie de productie staken. In Peru zijn volgens de eerste berichten vier panden ingestort en een aantal andere onbewoonbaar geworden. Belangrijke transportverbindingen en infrastructuur bleven gespaard. Paus Franciscus heeft zondag zijn medeleven betuigd met de slachtoffers.

De westkust van Zuid- en Noord-Amerika ligt in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, waar veel seismische activiteit is. Ecuador werd in 2016 getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.8. Toen kwamen meer dan 560 personen om en vielen er duizenden gewonden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid.

Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.