Planning landbouwakkoord verandert vooralsnog niet na zege BBB

Nieuws
De gesprekken over het landbouwakkoord gaan volgende week door volgens plan. Daar veranderen de verkiezingen en de ruime zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) vooralsnog niets aan. Een woordvoerder van dat overleg zegt dat er ‘veel onduidelijkheden en onzekerheden’ zijn, maar dat ze door blijven praten zolang alle partijen aan de onderhandelingstafel blijven zitten. Dat laatste is nog steeds het geval. Agractie dreigt er wel openlijk mee om weg te lopen van de onderhandelingen.
anp
zondag 19 maart 2023 om 17:02
Afbeelding
beeld anp
anp

Bij de onderhandelingen schuiven naast boeren onder meer het ministerie van Landbouw en natuur- en milieuorganisaties aan. Belangenbehartigers van boeren hebben al te kennen gegeven dat ze na de overwinning van BBB hogere eisen willen stellen in de gesprekken.

‘Jullie snappen dat onze blik op het landbouwakkoord ook veranderd is na woensdag’, zegt Agractie-voorman Bart Kemp zaterdag in een video aan zijn achterban. De gesprekken zijn afgelopen week volgens hem ‘geen moer opgeschoten’. Daarom stelt hij een aantal eisen. ‘Wij willen volgende week onomstotelijk duidelijkheid over de grondkwestie’, zegt hij. ‘Als daar geen duidelijke afspraken over komen, dan heeft verder praten voor ons geen zin.’

Extensiveren

De woordvoerder van het landbouwakkoord zegt dat de gesprekken over grond vooral gaan over ‘extensiveren’. Dat houdt in dat Den Haag wil dat er minder dieren per hectare rondlopen. Het gaat dan met name om koeien. Boeren kunnen ervoor kiezen om minder dieren te houden, maar ze kunnen ook omliggend land opkopen en daar vervolgens geen dieren op laten lopen. Een probleem waar landbouwbedrijven dan tegenaan lopen, is dat banken niet staan te springen om deze ongebruikte grond te financieren.

Minder dieren houden is echter voor veel boeren geen optie omdat ze dan financieel in de knel komen. Dan moeten ze op zoek naar andere inkomstenbronnen, zoals het beheren van een natuurgebied of een winkel. Niet elke agrariër ziet dit zitten.

Nieuwe gesprekken

Woensdag en donderdag vinden weer gesprekken plaats. Eind maart, begin april moet er een akkoord liggen. ‘Als er dingen veranderen die invloed hebben op het proces, dan merken we het wel’, zegt de woordvoerder van de onderhandelingen, die er verder niet over wil speculeren.

Voorzitter Sjaak van der Tak van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) zei eerder al na de overwinning van de BBB aanleiding te zien voor ‘een flinke koerswijziging’ wat de stikstofaanpak en het landbouwakkoord betreft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.