Poetin bezoekt onverwacht Marioepol

Nieuws
De Russische president Vladimir Poetin heeft een bezoek gebracht aan de bezette Oekraïense stad Marioepol. Dat melden Russische media. Het bezoek, zijn eerste aan het bezette gebied in de Donbasregio sinds het begin van de oorlog, was niet aangekondigd.
anp
zondag 19 maart 2023 om 05:19 aangepast 13:47
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens staatspersbureau TASS vloog Poetin met een helikopter naar Marioepol en reed hij vervolgens met de auto naar verschillende districten in de stad, waar hij met inwoners sprak. Hij stopte onder meer in de Nevsky-buurt, een nieuwe door het Russische leger gebouwde woonwijk.

Volgens het Kremlin was het bezoek van Poetin aan de havenstad "spontaan". Ook de ontmoetingen met inwoners zouden niet gepland zijn geweest.

Reactie vanuit Oekraïne

In Oekraïne werd cynisch gereageerd op het bezoek van Poetin. "De moordenaar van duizenden families in Marioepol kwam de ruïnes van de stad en zijn graven bewonderen", twittert Mychajlo Podoljak, de adviseur van president Zelensky. Het verbannen Oekraïense stadsbestuur van Marioepol zegt via Telegram dat "de internationale crimineel Poetin" de stad waarschijnlijk 's nachts bezocht om de plaats "niet bij daglicht te zien".

De Zuid-Oekraïense havenstad was in de eerste maanden na de invasie de brandhaard van de oorlog en is hevig beschoten. De Russen kregen Marioepol in mei in handen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beloofde afgelopen donderdag in zijn dagelijkse videoboodschap de stad te heroveren.

Bezoek aan de Krim

Zaterdag bezocht Poetin de Krim. Het was precies negen jaar geleden dat Rusland het schiereiland in het zuiden van Oekraïne annexeerde. Zijn rondgang dit weekend voerde Poetin dichter langs het front in Oekraïne dan hij sinds het begin van de invasie is geweest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.