Experts praten in Amsterdam over dronetaxi’s

Nieuws
Ruim 2000 experts in drones, beleidsmakers en bedrijven komen vanaf dinsdag naar de RAI in Amsterdam voor een driedaags congres over drones. Ze praten tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) onder meer over hoe drones ingezet kunnen worden om mensen mee te vervoeren. Drones zijn nog nooit gebruikt als taxi, dit moet voor het eerst volgend jaar gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Parijs.
anp
zaterdag 18 maart 2023 om 18:00
Afbeelding
beeld anp
anp

Momenteel worden drones bijvoorbeeld ingezet door de politie om toezicht te houden tijdens demonstraties of voetbalwedstrijden. Ook wil de ANWB nog voor de zomer drones inzetten voor spoedleveringen van ziekenhuizen.

In Europa worden al tests gedaan met taxidrones met piloten, maar nog zonder passagiers, zegt Nynke Lipsius, directrice van de ADW. Dat gaat volgens Lipsius al ‘heel goed’. Ze wijst erop dat er al Europese verkeersregels zijn, regels waaraan toestellen moeten voldoen en regels over welk vliegbrevet piloten moeten hebben. Wel moet nog worden afgesproken waar drones mogen vliegen. ‘Gemeenten en provincies zullen aan de slag moeten met beleid maken voor het gebruik van drones’, zegt ze.

Politie

Tijdens het evenement komt onder andere de Nederlandse politie volgens de organisatie met nieuws over het inzetten van drones voor handhaving en onderzoek. Ook vertelt een onderzoeker van de NAVO welke rol drones spelen bij de verdediging van het luchtruim. Hogeschool Saxion in Enschede laat zien hoe drones kunnen worden ingezet voor beveiliging en om branden mee te blussen.

Saxion doet voor meerdere toepassingen onderzoek naar drones, vertelt onderzoeker en lector Abeje Mersha. ‘We ontwikkelen bijvoorbeeld ook drones die naar een ongeluk vliegen en aan hulpdiensten doorgeven wat er aan de hand is. Of drones die eikenprocessierupsen kunnen detecteren voordat ze brandharen krijgen.’

Japan

Japan wil in 2030 mensen in drones kunnen vervoeren met bestuurders op afstand, het is nog niet bekend wanneer dit in Europa kan. De organisatie van de World Expo 2025 in Japan wil bezoekers met drones vervoeren tussen de twee steden waar de wereldtentoonstelling wordt gehouden, Kobe en Osaka. Een piloot moet dan maximaal vijf mensen tegelijk heen en weer vliegen in een drone. Japanse en Franse bedrijven en overheidsorganisaties komen naar de ADW om te vertellen hoe ze dit gaan doen.

De ADW vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en heeft als thema innovatieve luchtmobiliteit om steden en regio’s met elkaar te verbinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

Afbeelding

Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg..

Afbeelding

Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

Afbeelding

Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een 'geweldsincident', meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

Afbeelding

Aanklager van Trump met dood bedreigd

De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden.

Afbeelding

'Nederlandse' VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water.