50.000 vrijwilligers aan de slag tijdens Landelijke Opschoondag

Nieuws
Ongeveer 50.000 vrijwilligers hebben zaterdag meegedaan aan de 21e editie van de Landelijke Opschoondag. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Het thema was dit jaar Wat pak jij op?.
anp
zaterdag 18 maart 2023 om 17:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Hoeveel afval is opgehaald, vindt Ingrid Goethart, directeur van organisator Nederland Schoon, lastig te zeggen. ‘We schatten dat iedere vrijwilliger gemiddeld een vuilniszak vol aan afval verzamelt.’ Dit jaar wordt het opgehaalde vuil voor het eerst niet meer geregistreerd. ‘We hoorden van veel mensen dat ze het lastig vonden om door te geven hoeveel ze hadden opgehaald, daarom zijn we ermee gestopt.’

Op het laatste moment hadden zich nog flink meer deelnemers ingeschreven. Goethart vermoedt dat dat met het weer te maken heeft. ‘Het was fantastisch weer vandaag, dan is de drempel een stuk lager om mee te doen.’

Trots

Ze zegt ‘heel trots’ te zijn, maar: ‘Het is heel fijn dat er wordt opgeschoond , maar mensen moeten zich ook bewust worden van de rotzooi die achtergelaten wordt in de natuur’. Het waren vooral veel blikjes die de vrijwilligers opruimden en sigarettenpeuken. ‘Die zijn ons een doorn in het oog’, zegt Goethart. Ook zijn er veel poepzakjes voor honden gevonden. ‘Als mensen niet snel genoeg een prullenbak vinden, laten ze die zakjes achter in de berm.’ Dit jaar wel beduidend minder achtergelaten in de natuur dan vorig jaar: mondkapjes.

Goethart merkt dat afval oprapen in de natuur ‘normaler’ wordt. ‘Vroeger waren het de mensen met een taakstraf die aan het opruimen waren. Nu zie je mensen die tijdens een rondje joggen of suppen ook zwerfafval oppikken. Ik krijg vaak complimentjes als ik met een vuilniszak door het bos loop, en minder gefronste wenkbrauwen’, zegt ze lachend.

Afvalbingo

Er waren dit jaar ook verschillende creatieve initiatieven tegen het afval, zoals een afvalbingo met prijzen in Haarlemmermeer en in Woerden gingen sportvissers van hengelsportvereniging De Rijnstreek een visplek zwerfafvalvrij maken.

Behalve vrijwilligers doen ook zo’n zeventien bedrijven en organisaties mee aan de actie. Daaronder zijn Gouda Peukenvrij, McDonald’s en Pathé.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.