50.000 vrijwilligers aan de slag tijdens Landelijke Opschoondag

Nieuws
Ongeveer 50.000 vrijwilligers hebben zaterdag meegedaan aan de 21e editie van de Landelijke Opschoondag. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorig jaar. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Het thema was dit jaar Wat pak jij op?.
anp
zaterdag 18 maart 2023 om 17:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Hoeveel afval is opgehaald, vindt Ingrid Goethart, directeur van organisator Nederland Schoon, lastig te zeggen. ‘We schatten dat iedere vrijwilliger gemiddeld een vuilniszak vol aan afval verzamelt.’ Dit jaar wordt het opgehaalde vuil voor het eerst niet meer geregistreerd. ‘We hoorden van veel mensen dat ze het lastig vonden om door te geven hoeveel ze hadden opgehaald, daarom zijn we ermee gestopt.’

Op het laatste moment hadden zich nog flink meer deelnemers ingeschreven. Goethart vermoedt dat dat met het weer te maken heeft. ‘Het was fantastisch weer vandaag, dan is de drempel een stuk lager om mee te doen.’

Trots

Ze zegt ‘heel trots’ te zijn, maar: ‘Het is heel fijn dat er wordt opgeschoond , maar mensen moeten zich ook bewust worden van de rotzooi die achtergelaten wordt in de natuur’. Het waren vooral veel blikjes die de vrijwilligers opruimden en sigarettenpeuken. ‘Die zijn ons een doorn in het oog’, zegt Goethart. Ook zijn er veel poepzakjes voor honden gevonden. ‘Als mensen niet snel genoeg een prullenbak vinden, laten ze die zakjes achter in de berm.’ Dit jaar wel beduidend minder achtergelaten in de natuur dan vorig jaar: mondkapjes.

Goethart merkt dat afval oprapen in de natuur ‘normaler’ wordt. ‘Vroeger waren het de mensen met een taakstraf die aan het opruimen waren. Nu zie je mensen die tijdens een rondje joggen of suppen ook zwerfafval oppikken. Ik krijg vaak complimentjes als ik met een vuilniszak door het bos loop, en minder gefronste wenkbrauwen’, zegt ze lachend.

Afvalbingo

Er waren dit jaar ook verschillende creatieve initiatieven tegen het afval, zoals een afvalbingo met prijzen in Haarlemmermeer en in Woerden gingen sportvissers van hengelsportvereniging De Rijnstreek een visplek zwerfafvalvrij maken.

Behalve vrijwilligers doen ook zo’n zeventien bedrijven en organisaties mee aan de actie. Daaronder zijn Gouda Peukenvrij, McDonald’s en Pathé.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden

Een automobilist heeft vrijdagavond in IJmuiden een vrouw en haar hond doodgereden en is daarna doorgereden. Later op de avond meldden zich op het politiebureau drie personen. Zij zijn aangehouden. Hun rol bij het verkeersongeval wordt onderzocht, meldt de politie.

Afbeelding

Man door geweld omgekomen in Brabantse Wouwse Plantage

In het Brabantse Wouwse Plantage is een man omgekomen na een 'geweldsincident', meldt de politie vrijdagavond. Het incident gebeurde aan de Julianaweg. De politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.

Afbeelding

Aanklager van Trump met dood bedreigd

De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden.

Afbeelding

'Nederlandse' VN-Waterconferentie eindigt met 700 toezeggingen

Tijdens de VN-Waterconferentie van de afgelopen dagen, mede georganiseerd door Nederland, hebben landen en organisaties ongeveer zevenhonderd toezeggingen gedaan voor hoe zij beter omgaan met water.

Afbeelding

Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten t..

Afbeelding

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap.