Rutte: uitslag speelt 'rol van betekenis' bij stikstofbesluiten

Nieuws
De verkiezingsuitslag gaat "een rol van betekenis" spelen bij besluiten van het kabinet over het stikstofbeleid, zegt premier Mark Rutte. Zijn VVD en de drie coalitiegenoten verloren bij de verkiezingen, de BoerBurgerBeweging kwam uit het niets met zeker zestien zetels in de Eerste Kamer. Een "onmiskenbaar signaal van de kiezer" dat uiteindelijk ook "impact" zal hebben op bepaalde dossiers. "Dat is onvermijdelijk."
anp
vrijdag 17 maart 2023 om 16:02 aangepast 17:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Rutte sprak in zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag van "een schreeuw naar Den Haag die we hebben te verstaan". Zijn kabinet heeft in de ministerraad de verkiezingsuitslag besproken. CDA-voorman en vicepremier Wopke Hoekstra heeft al gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan "op stijl en inhoud" zonder iets te veranderen. Hij vindt dat het kabinet naar de "grote dossiers" moet kijken. Volgens Rutte zijn grote besluiten aanstaande op het gebied van stikstof, klimaat en migratie.

Die onderwerpen staan dan ook in de "proefstand", en "draagvlak op al deze terreinen is van wezenlijk belang". Daarbij moet het kabinet niet alleen op zoek naar genoeg zetels in de Eerste Kamer, maar ook luisteren naar het signaal van de kiezer, benadrukte Rutte. Overigens voegde hij daar wel aan toe dat de monsterzege van BBB niet het enige signaal van de kiezer is. "Het is niet zo dat links verdwenen is, of dat Volt niet in de (Eerste) Kamer is gekomen."

Signalen

Op vragen van de pers antwoordde Rutte dat "je als kabinet gaandeweg je beleid blijft vormgeven, in acht nemend dit soort signalen uit de samenleving". Het is volgens hem wel nog te vroeg om te zeggen hoe de uitkomst van de verkiezingen precies "vorm krijgt in het beleid". Zo wil de premier afwachten welke coalities en colleges van Gedeputeerde Staten in de provincies gevormd worden. Hij noemde het "logisch" dat de BBB daarin als grootste partij in iedere provincie een "leidende rol" zal spelen. Provincies zijn belangrijk voor de uitvoering van het stikstofbeleid en moeten hier op 1 juli uiterlijk plannen voor inleveren.

Rutte zei nog niet of hij bereid is om de harde doelstelling los te laten dat in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd moet worden. De premier zei dat Johan Remkes in zijn stikstofrapport al had opgeschreven dat er tussentijds geëvalueerd moet worden. Daarmee is de deadline volgens hem al "semipermeabel" geworden: niet helemaal waterdicht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leden Eerste Kamer komen nog steeds vooral uit Randstad

Ondanks de enorme overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) komen de nieuwe leden van de Eerste Kamer nog steeds vooral uit de Randstad. Het deel van het land buiten de Randstad, waar de BBB met name veel stemmen kreeg, is nauwelijks vertegenwoordigd in de Senaat.

Afbeelding

Strukton: schorsing Sanderink geeft broodnodige duidelijkheid

Bouwbedrijf Strukton is blij met de duidelijkheid over de positie van de geschorste topman Gerard Sanderink, die door de ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam voor onbepaalde tijd is geschorst als bestuurder van het bedrijf.

Afbeelding

Duits treinongeluk van vorig jaar kwam door kapotte dwarsliggers

Een groot treinongeluk in Zuid-Duitsland van een jaar geleden lijkt te zijn veroorzaakt doordat de betonnen dwarsliggers beschadigd waren. Onderzoekers denken dat de rails daardoor kon breken en dat de trein daarom ontspoord is.

Afbeelding

Rusland: geen sprake van verplaatsing BRICS-top om Poetin

Rusland spreekt tegen dat er plannen zijn om de komende top van zogenoemde BRICS-landen te verplaatsen van Zuid-Afrika naar China. De Zuid-Afrikanen worstelen met de mogelijke komst van president Vladimir Poetin, omdat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel tegen..

Afbeelding

Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij.

Afbeelding

Advocaat Inez Weski komt vrij, voorlopige hechtenis opgeheven

Het voorarrest van advocaat Inez Weski wordt opgeheven. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag beslist. Ze komt dus vrij. De raadkamer oordeelt dat er geen grond meer is om haar langer vast te houden, meldt de rechtbank.