Politicoloog: ontzuiling draagt bij aan winst BBB in 12 provincies

Nieuws
Niet eerder won een politieke partij tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in alle provincies. Woensdag lukte het de BoerBurgerBeweging (BBB) van Caroline van der Plas voor het eerst. Een gevolg van de eerdere ontzuiling, zegt Tom van der Meer, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.
anp
vrijdag 17 maart 2023 om 15:16
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Vroeger zag je bij verkiezingen in de provincies meerdere grote partijen. Dat had alles te maken met de zuil waar mensen uit kwamen. Katholieken stemden bijvoorbeeld massaal op de KVP en later het CDA. Eind jaren zestig, het einde van de verzuiling, begonnen deze identiteiten af te zwakken en konden partijen niet standaard meer terugvallen op hun achterban’, legt Van der Meer uit. Het gevolg was dat christelijke partijen, en later sociaaldemocratische partijen, aanhang verloren. Zo ontstond er ruimte voor nieuwe partijen om nationaal groot te worden. ‘De laatste decennia zie je dat er geen partij meer is die standaard een grote achterban heeft. Ze moeten allemaal campagne voeren’, zegt de politicoloog. ‘De BBB heeft daar goed op ingezet.’

Wat ook bijdraagt aan de monsterzege van de BBB, is de plaats die de partij in het politieke spectrum heeft gepakt. Volgens Van der Meer had je vroeger links en rechts, maar is de huidige politiek uiteengevallen in drie blokken: links, centrumrechts en radicaalrechts. ‘Er is in de politiek een behoefte om centrumrechts en radicaalrechts bij elkaar te brengen. Vier jaar geleden deed Forum voor Democratie dat, toen die partij zich presenteerde als een nieuwkomer tussen de VVD en de PVV. Deze keer heeft de BBB die ruimte ingenomen.’

Onvrede

De BBB won in veel gemeenten stemmen ten koste van FVD. ‘De politieke onvrede in Nederland is nog groter dan vier jaar geleden, waardoor je ziet dat nog meer mensen hun stem hebben gegeven aan BBB dan aan FVD destijds’, verklaart Van der Meer.

De BBB is de grootste in iedere provincie geworden. In Drenthe en Overijssel stemde ruim een derde op de partij. In onder meer Utrecht en Noord-Holland was de overwinning minder overduidelijk. Daar won de BBB het nipt van GroenLinks en de VVD.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten.

Afbeelding

Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus.

Afbeelding

Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben.

Afbeelding

Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt.

Afbeelding

DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

Afbeelding

Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.