BBB bestormt provincies, effect op stikstofplannen nog ongewis

Nieuws
De BoerBurgerBeweging lijkt in alle twaalf provincies in één klap een partij van formaat te worden. Als de BBB de grootste wordt, zal zij in een provincie ook het voortouw kunnen nemen om een college te vormen. Zo’n college is verantwoordelijk voor het uitvoeren van het stikstofbeleid, waar de BBB zich juist tegen verzet. Maar het is nog ongewis wat de monsterzege van de partij van Caroline van der Plas precies betekent voor die stikstofplannen.
anp
donderdag 16 maart 2023 om 04:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Op basis van de exitpolls van Ipsos voor de NOS, wordt de partij in Noord-Holland en Noord-Brabant de grootste, evenals in Overijssel. Daar lijkt BBB zelfs bijna één op de drie stemmen te krijgen. Ook wordt de partij in tal van gemeenten de grootste, blijkt uit voorlopige uitslagen die zijn gemeld bij de ANP Verkiezingsdienst.

Zowel Noord-Brabant als Overijssel kennen lastige stikstofdossiers. Hoe dan ook moeten alle provincies op 1 juli een stikstofplan inleveren op het ministerie van Landbouw. Hoe ver deze gebiedsprogramma’s voor de verkiezingen waren, verschilt sterk per provincie.

Stikstofminister Christianne van der Wal zei recent dat zij alsnog verwacht dat de provincies met stikstofplannen komen. Ze wijst erop dat de provincies een ‘wettelijke opdracht’ hebben om deze gebiedsprogramma’s op te stellen. ‘De provincies die ik nu spreek, snappen dat en gaan dat doen voor 1 juli’, zei de bewindsvrouw vlak voor de verkiezingen. Maar de Provinciale Staten zien er na de verkiezingen heel anders uit. Als een provincie niet met een stikstofplan komt, kan Van der Wal het heft in eigen handen nemen.

De provinciale programma’s moeten optellen tot een fikse besparing van de stikstofuitstoot. Stikstof slaat neer in de natuur, en hierdoor verkeren veel gevoelige natuurgebieden in slechte staat. De Raad van State oordeelde in 2019 dat het beleid dat het kabinet tot die tijd hanteerde veel te vrijblijvend was. Als de stikstofuitstoot niet omlaag gaat, kunnen er op tal van plekken geen vergunningen voor projecten waarbij stikstof vrijkomt (zoals bouwprojecten maar ook de uitbreiding van boerderijen) worden afgegeven.

In 2030 moet de stikstofuitstoot gehalveerd worden, zegt het kabinet. Steeds meer partijen zeggen wel dat die deadline zo nauw niet luistert. Bovendien is de datum nog niet in de wet vastgelegd. Om dat voor elkaar te krijgen, moet zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer instemmen met het voorstel. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Door het succes in de Provinciale Staten, groeit BBB ook flink in die Eerste Kamer. Daar wordt de partij mogelijk de grootste.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd.

Afbeelding

Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid.

Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.