Stemlokalen in hele land open voor verkiezingen

Nieuws
In het hele land zijn woensdagochtend om 07.30 uur de stembureaus opengegaan voor de verkiezing van de leden van de Provinciale Staten en de algemene besturen van de waterschappen. Ruim 13 miljoen kiesgerechtigden van 18 jaar en ouder mogen stemmen, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alle stemlokalen gaan om 21.00 uur woensdagavond dicht.
anp
woensdag 15 maart 2023 om 07:34
Afbeelding
beeld anp
anp

In ruim tien gemeenten, waaronder Den Bosch, Ede en Zwolle kunnen kiezers al sinds middernacht hun stem uitbrengen. Op het NS-station Nijmegen ging het eerste van 36 stembureaus op treinstations woensdagochtend om 05.00 uur open.

De 570 gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen op 30 mei via zogeheten getrapte verkiezingen de leden van de Eerste Kamer. Het kabinet Rutte IV heeft nog tot in juni te maken met de Eerste Kamer in de huidige samenstelling. Op 13 juni nemen de oude Eerste Kamerleden afscheid en worden de nieuwe leden van de Eerste Kamer geïnstalleerd. Ook benoemen de Provinciale Statenleden het dagelijks bestuur van de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau: Gedeputeerde Staten.

Waterschappen

Woensdag mogen Nederlanders ook stemmen voor de waterschapsverkiezingen. Het algemeen bestuur van een waterschap is vergelijkbaar met de gemeenteraad bij een gemeente. Dit algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast en controleert of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.

In 2019 bracht voor de Provinciale Staten in totaal 56,2 procent van de stemgerechtigden zijn of haar stem uit, ruim meer dan in 2015, toen het percentage op 47,8 bleef steken. Voor de waterschappen brachten dat jaar (ruim 51 procent) hun stem uit. Dat percentage was beduidend hoger dan bij voorgaande waterschapsverkiezingen. Mogelijk was dat omdat voor het eerst deze stembusgang gelijk met de Provinciale Statenverkiezingen werd gehouden.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 was de opkomst 78,7 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.