Rekenkamer: controle op belangenvermenging EU-miljarden rammelt

Nieuws
Bij vele tientallen miljarden euro’s aan EU-subsidies schiet de controle op belangenverstrengeling tekort. Zo leunt de EU zwaar op wat betrokkenen zelf verklaren, constateert de Europese Rekenkamer (ERK). Daardoor kon een Luxemburgse ambtenaar zijn vrouw aan een EU-subsidie helpen en een Roemeen EU-steun goedkeuren voor een bedrijf waarvan hij aandelen bezat.
anp
maandag 13 maart 2023 om 21:43
Afbeelding
beeld anp
anp

De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben ‘wel inspanningen geleverd’, maar ‘er bestaan nog steeds lacunes’, stelt het college, dat in de gaten houdt of EU-geld goed terechtkomt. Dat blijkt uit onderzoek naar de twee vanouds grootste geldstromen vanuit Brussel, die naar de landbouw en die naar streken in de unie die een economische stimulans kunnen gebruiken.

Alle vier de EU-landen waar de rekenkamer zijn licht opstak, Duitsland, Hongarije, Roemenië en Malta, rekenden vooral op het erewoord van ambtenaren en andere betrokkenen. Maar die spreken nu eenmaal niet altijd de waarheid, memoreert de waakhond. Hun verklaringen worden vaak niet gecontroleerd, bijvoorbeeld omdat privacyregels dat bemoeilijken.

Volstrekt onduidelijk

Het is ook volstrekt onduidelijk hoe vaak belangenverstrengeling voorkomt, merkt de rekenkamer op. En al evenmin hoeveel geld daarmee gemoeid zou kunnen zijn.

De commissie werkt aan het aanscherpen van de regels tegen belangenverstrengeling. De aandacht daarvoor is de laatste jaren toegenomen door verdenkingen van zelfverrijking met EU-geld door de vorige Tsjechische premier en van corruptie met subsidies in Hongarije.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid.

Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.