Bioboeren willen dat biologische producten goedkoper worden

Nieuws
Biologische producten liggen voor een te hoge prijs in de schappen vergeleken met niet-duurzaam geproduceerd eten en drinken, zegt de vereniging van biologische boeren en tuinders Biohuis. Supermarkten zouden volgens de belangenbehartiger meer biologische producten kunnen verkopen voor een lagere prijs als winkels hun winst op deze producten in eurocenten bepalen, stelt Biohuis.
anp
maandag 13 maart 2023 om 12:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Supermarkten bepalen de winst op producten door een bepaald percentage te berekenen over het bedrag waarvoor ze artikelen inkopen. Supermarkten kopen biologische producten in voor hogere prijzen vergeleken met de niet-duurzame varianten omdat biologische boeren en tuinders hogere kosten maken. Ze gebruiken bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Consumenten gaan eerder voor de niet-biologische producten omdat die goedkoper zijn.

Door een bepaald aantal eurocenten bovenop de inkoopprijs te berekenen, worden biologische producten goedkoper en zullen supermarkten er meer van verkopen, zegt een woordvoerster van Biohuis. Biologische producten kunnen daarnaast goedkoper door de btw op dit soort producten af te schaffen of te verlagen. De organisatie pleit hier al langer voor. Belangenorganisatie Bionext en supermarkten zijn hierover volgens haar in gesprek.

Supermarkten rekenen een hogere marge omdat biologische producten minder vaak worden verkocht dan niet-duurzaam geproduceerde varianten, stelt de woordvoerster. ‘Dat komt natuurlijk ook door die hogere marge.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. 'Ontploffingen in Kyiv', schrijft Klitsjko op Telegram.

Afbeelding

Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook.

Afbeelding

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten.

Afbeelding

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

Afbeelding

Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water.

Afbeelding

Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.