Inflatie eurozone koelt iets af tot 8,5 procent in februari

Nieuws
Het dagelijks leven in de eurozone is in februari 8,5 procent duurder geworden dan een jaar eerder, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van voorlopige cijfers. Daarmee is het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied iets verder afgenomen ten opzichte van voorgaande maanden.
anp
donderdag 2 maart 2023 om 11:00
Afbeelding
beeld anp
anp

In januari bedroeg de inflatie nog 8,6 procent. In oktober kwam de inflatie nog uit op een record van 10,6 procent op jaarbasis. Het inflatiecijfer viel wel hoger uit dan de 8,3 procent die economen hadden voorzien. Ten opzichte van januari waren consumenten en bedrijven 0,8 procent duurder uit, terwijl was gerekend op een toename van 0,5 procent.

De inflatie laat daarmee al vanaf november een afkoeling zien. Dat komt vooral doordat benzine en diesel goedkoper zijn geworden ten opzichte van een maand eerder. Ook de gas- en elektriciteitsprijzen zijn aan het dalen. De energieprijzen zorgen desondanks nog altijd voor een groot deel van de geldontwaarding. Maar de prijzen voor eten en drinken, alcohol en tabak stijgen ook nog altijd hard en leverden in februari met 15 procent de grootste bijdrage aan de inflatie.

Inflatie bestrijden

De zogeheten kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen van energie en voeding niet zijn meegenomen, kwam in februari zelfs uit op een nieuw recordniveau van 5,6 procent, tegen het vorige record van 5,3 procent in januari. Dat inflatiecijfer speelt een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). ECB-president Christine Lagarde heeft al aangegeven dat de centrale bank voorlopig nog niet klaar is met het bestrijden van de inflatie en dat de rente deze maand en mogelijk daarna verder zal worden verhoogd.

Eerder op de dag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) al bekend dat de inflatie in Nederland in februari is opgelopen tot 8,9 procent, volgens de Europese meetmethode. Dat was in januari 8,4 procent. In de Baltische staten is de inflatie nog altijd het hoogst in de eurozone. Van de grote landen die al gegevens aanleverden hebben Spanje (6,1 procent) en Frankrijk (7,2 procent) de laagste inflatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt.

Afbeelding

DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

Afbeelding

Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

Afbeelding

TEFAF-baas stapt plotseling op

De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom.

Afbeelding

Start haringseizoen op 14 juni onzeker

Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.

Afbeelding

Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat melden de verantwoordelijke wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad.