Massale demonstratie in Berlijn tegen oorlog en wapenleveranties

Nieuws
Tienduizenden mensen demonstreren in het centrum van Berlijn aan beide zijden van de Brandenburger Tor tegen de oorlog in Oekraïne, tegen wapenleveranties aan dat land en voor vredesonderhandelingen en vrede. Een uur voor de betoging begon, schatte de politie dat er circa 10.000 betogers bijeengekomen waren, initiatiefnemers schatten het aantal op ten minste 50.000.
anp
zaterdag 25 februari 2023 om 16:04
Afbeelding
beeld anp
anp

Het initiatief is van de politica Sahra Wagenknecht van de partij Die Linke en de Duitse vrouwenrechtenactiviste Alice Schwarzer. Op de website van de initiatiefnemers van de betoging ‘Opstand voor de vrede’ zijn tot en met zaterdagmorgen 640.000 steunbetuigingen geregistreerd. Wagenknecht en Schwarzer zeggen ‘onderhandelingen en geen tanks’ te willen.

Een van de sprekers is een voormalig militair adviseur van toenmalig bondskanselier Angela Merkel, generaal Erich Vad. Hij vindt dat de wapenleveranties een militair doel missen en niet op basis van een militaire strategie worden gedaan. De strijd in Oekraïne is volgens hem een vastgelopen ‘uitputtingsslag’ waar de wapenleveranties weinig aan zullen veranderen.

Vrijdag betoogden in het westen van Duitsland talrijke mensen voor vrede in een menselijke keten van 50 kilometer tussen Münster en Osnabrück.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wolters Kluwer zet AEX op stevige winst na koopadvies

De AEX-index op het Damrak wist donderdag stevig te herstellen, mede dankzij een flinke koerswinst van Wolters Kluwer. De informatieleverancier profiteerde van een koopadvies door Exane BNP Paribas.

Afbeelding

NAVO-chef: veiligheidsgaranties voor Oekraïne nodig na oorlog

NAVO-chef Jens Stoltenberg pleit tijdens een NAVO-top in Oslo voor veiligheidsgaranties voor Oekraïne zodra de oorlog voorbij is. 'We moeten voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt, dat het patroon van Russische agressie tegen Oekraïne echt stopt', aldus Stoltenberg.

Afbeelding

FSB: Geheime dienst VS binnengedrongen in duizenden iPhones

De Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) stelt dat de Amerikaanse NSA (National Security Agency) malware heeft ontwikkeld die in Rusland duizenden iPhones heeft aangetast.

Afbeelding

Nederland denkt over extra bijdrage aan Patriots voor Oekraïne

Nederland bekijkt of het nog meer Patriot-luchtafweerraketten of onderdelen daarvoor naar Oekraïne kan sturen. De bondgenoten van Oekraïne moeten het land dringend van meer luchtafweergeschut voorzien, zei premier Mark Rutte bij aankomst op de Europese top in Moldavië.

Afbeelding

VDL kondigt massaontslagen aan bij autofabriek Nedcar

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

Afbeelding

Rutte pleit voor meer steun aan Oekraïne, juist ook bij tegenslag

Als het minder goed zou gaan voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland moet Europa volgens premier Mark Rutte niet afhaken, maar juist meer humanitaire, financiële en militaire steun geven.