Weerwind wil staking rechters en officieren van justitie voorkomen

Nieuws
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil voorkomen dat rechters en officieren van justitie gaan staken. Hij reageert daarmee op het ultimatum van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) dat acties zullen volgen als de bewindsman niet voor 10 maart met een beter cao-bod komt. De minister zegt dat hij in gesprek is met de magistratenvereniging en hoopt er samen uit te komen.
anp
donderdag 23 februari 2023 om 13:11
Afbeelding
beeld anp
anp

Wat Weerwind de rechters en officieren van justitie precies te bieden heeft, wil hij niet zeggen om de onderhandelingen niet in de weg te zitten. Hij zegt het wel "van belang" te vinden om te voorkomen dat er acties komen. "Want daarmee dupeer je tenslotte de rechtzoekenden."

De minister zegt respect te hebben voor het werk dat rechters en officieren van justitie doen. "En ze mogen van mij verwachten dat ik dat ook toon." Weerwind wil "constructief en oplossingsgericht" de gesprekken ingaan.

Hoge werkdruk door onderbezetting

De rechtspraak heeft volgens de NVvR te maken met een hoge werkdruk die onder meer is veroorzaakt door onderbezetting. Eind vorig jaar heeft de vereniging de cao-onderhandelingen met het ministerie van Weerwind opgeschort na zeven rondes te hebben gepraat. De bond zegt dat er veel steun is onder magistraten om mee te doen aan eventuele acties.

"Laten we wel zijn: die werkdruk is er en die negeer ik niet", zegt Weerwind over de klachten van de magistraten. Die heeft hij vorig jaar al proberen op te lossen door jaarlijks 155 miljoen euro extra uit te geven voor nieuwe rechters en ander rechtbankpersoneel. De gevolgen hiervan zijn volgens de bewindsman pas na langere tijd voelbaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid.

Afbeelding

Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als 'gevaarlijke' praat. 'Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend', zei Biden.

Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.