VN: Syrische rebellen werken niet mee bij hulpverlening na beving

Nieuws
Terwijl de overheden van Syrië en Turkije goed meewerken met de hulpverlening na de aardbevingen van 6 februari, verloopt de hulp aan het noordwesten van Syrië juist erg stroef. Dat zegt David Beasley, directeur van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP), tijdens zijn bezoek aan de internationale Veiligheidsconferentie van München.
anp
zaterdag 18 februari 2023 om 13:34
Afbeelding
beeld anp
anp

Het noordwesten van Syrië is het deel van het land dat wordt bestuurd door rebellen die zich hebben afgezet tegen president Bashar al-Assad. ‘Die lokale autoriteiten geven ons onvoldoende toegang’, aldus Beasley, die het gebied de ‘flessenhals’ van de hulpverlening noemt. ‘Daar moet meteen verandering in komen.’

Hij roept onder meer op tot het openen van meer grensovergangen met Turkije. De grensovergang bij Bab al-Hawa is nu de enige langs waar konvooien vanuit Turkije het noordwesten van Syrië kunnen binnenrijden.

De directeur van het WFP waarschuwt ook dat de fondsen van zijn organisatie snel opraken. De organisatie zou nog maar geld hebben om 60 dagen hulp te bieden, terwijl de nasleep van de aardbeving veel langer zal duren. ‘Onze operaties in Turkije en Syrië kosten 50 miljoen euro per maand. Als Europa liever geen nieuwe golf van vluchtelingen heeft, kan het ons beter de hulp geven die we nodig hebben.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte: eerste tekenen dat migrantenstroom via Tunesië vermindert

Er zijn tekenen dat de illegale migrantenstroom vanuit Tunesië naar EU-landen Malta en Italië afneemt. Volgens premier Mark Rutte lijken de lopende gesprekken met het Noord-Afrikaanse land om maatregelen te treffen effect te hebben.

Afbeelding

Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt.

Afbeelding

DeWolff breekt wereldrecord snelst gedrukte plaat

De Limburgse band DeWolff is er donderdag in geslaagd het wereldrecord voor de snelst gedrukte plaat te breken. De poging begon rond 13.00 uur en volgens de band lagen na 2 uur, 59 minuten en 28 seconden vinylplaten van het nummer in twee Haarlemse platenzaken.

Afbeelding

Drie verdachten fatale steekpartij festival Amsterdam langer vast

De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van afgelopen zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten, zo laat een woordvoerder van de rechtbank weten.

Afbeelding

TEFAF-baas stapt plotseling op

De Nederlandse directeur van de belangrijke internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF, Bart Drenth, is plotseling opgestapt. Dat bevestigt hij aan het ANP, maar hij wil niet zeggen waarom.

Afbeelding

Start haringseizoen op 14 juni onzeker

Het is onzeker of het haringseizoen op 14 juni kan beginnen, zoals gebruikelijk. De haring die nu wordt gevangen is niet vet genoeg om tot Hollandse Nieuwe te worden verwerkt, meldt het Nederlands Visbureau donderdag. Volgende week moet de sector een beslissing nemen.