Hof wijst horen Ruinerwold-vader in hoger beroep klusjesman af

Nieuws
De advocaat van Josef B., de klusjesman in de Ruinerwold-zaak, heeft het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd om Gerrit Jan van D. in hoger beroep als getuige te horen. Van D. is de vader van het gezin dat verborgen werd gehouden. De rechters wezen het verzoek af tijdens een inleidende zitting.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 13:13
Afbeelding
beeld anp
anp

B. zou zes kinderen van het gezin in het Drentse Ruinerwold van hun vrijheid hebben beroofd. B. was klusjesman op de boerderij van de familie en gaf financiële steun. De man uit Oostenrijk zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan vrijheidsberoving van een landgenoot die in 2009 werkzaam was voor Van D. Deze man werd mishandeld en opgesloten.

De rechtbank in Assen veroordeelde B. in 2022 tot een celstraf van drie jaar. Hij was volgens de rechter de schakel tussen het gezin en de buitenwereld. Zonder zijn bijdrage was het voor de vader niet mogelijk om de kinderen te isoleren. De celstraf was een jaar lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat B. ook verdenkt van mishandeling van de kinderen. Zowel B. als het OM zijn in hoger beroep gegaan.

Oordeel Hof

De advocaat van B. stelde bij het hof dat volgens een van de kinderen er communicatie met Van D. mogelijk is, en dus kan getuigen. Het hof sluit dit uit, net als het OM. Van D. is fysiek en geestelijk daartoe niet in staat, aldus het hof. ‘En het is volstrekt onmogelijk om op zijn antwoorden te vertrouwen’, zei de advocaat-generaal van het OM. De rechtbank stopte in 2021 de strafzaak tegen de vader. Door een hersenbloeding zou hij een proces niet kunnen begrijpen.

Het hof wees meer onderzoekwensen van de advocaat af. Zo wilde de raadsman de Oostenrijker die in 2009 werd vastgehouden, horen als getuige en een dagboek van Van D. door een deskundige laten beoordelen. In het dagboek lopen volgens de advocaat feiten en fictie door elkaar. Ook het verzoek om de kinderen opnieuw te bevragen en het toevoegen van het boek van zoon Israel aan het strafdossier, werd afgewezen.

Ontdekking in 2019

De zes kinderen werden in oktober 2019 ontdekt in een boerderij in Ruinerwold, waar zij sinds 2010 met hun vader in totale afzondering leefden.

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland voor 13 en 14 september. B., die nu twintig maanden in voorarrest zit, blijft voorlopig in de cel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.