Zelenski schuift aan bij Europese top, spreekt ook met Rutte

Nieuws
De Oekraïense president Volodimir Zelenski is in Brussel aangeschoven bij de Europese top. Hij deed dat direct nadat hij het Europees Parlement had toegesproken, vlak bij de bijeenkomst van de Europese Raad. Hij zal ook nog met premier Mark Rutte spreken. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, wenste hem "welkom bij de EU, welkom thuis".
anp
donderdag 9 februari 2023 om 12:40 aangepast 13:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Zelenski sprak eerst de 27 leiders toe tijdens een gezamenlijke vergadering. Hij bedankte ze voor de financiële, militaire en morele steun voor zijn land. Verder waarschuwde hij dat de oorlog in Oekraïne ook draait om de veiligheid van heel Europa.

De Oekraïense president zegt een document in handen te hebben waarin een plan is uiteengezet voor de "vernietiging van Moldavië". Hij stelde dat het plan erg lijkt op de Russische aanval op zijn eigen land, al weet hij niet of de Russische regering al opdracht heeft gegeven om het daadwerkelijk uit te voeren.

Blijvende steun

Zelenski vroeg de Europese leiders om Oekraïne te blijven steunen en de maatregelen tegen Rusland uit te breiden. Hij stelde onder meer extra sancties voor, bijvoorbeeld op het gebied van nucleaire energie en drones. Ook benadrukte hij dat er wat hem betreft een tribunaal moet komen om de verantwoordelijken voor de oorlog te berechten.

De Oekraïense president hamerde erop dat de maatregelen tegen Rusland niet alleen hem helpen, maar ook bijvoorbeeld Moldavië, de Baltische staten, Georgië en Polen. De bijeengekomen leiders zouden door zich in te zetten voor de Europese veiligheid eenzelfde plek in de geschiedenis innemen als de architecten van de Europese Unie, Robert Schuman en Jean Monnet.

Overleg in kleinere groepen

Later donderdag voert de president ook nog overleg met een aantal leiders in kleinere groepjes, onder wie Rutte, zegt een hooggeplaatste EU-diplomaat. Zelenski spreekt samen met Michel en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie later ook nog de pers toe.

Het bleef tot het laatste moment onduidelijk of Zelenski zijn opwachting zou maken bij de Europese top. Wel was van tevoren al duidelijk dat de oorlog daar op de agenda zou staan.

Londen en Parijs

De Europese tournee van Zelenski, de tweede keer dat hij zich de grens over waagt sinds de oorlog begon, voerde hem al langs Londen en Parijs. Dat laatste is slecht gevallen bij Italië. De uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron staat op gespannen voet met de eenheid die Europa nu moet uitstralen, vindt premier Giorgia Meloni.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.