Ziekenhuizen oneens over kinderhartchirurgie, minister aan zet

Nieuws
De academische ziekenhuizen kunnen het niet eens worden over een gezamenlijk advies over de concentratie van kinderhartchirurgie. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) had ze om een advies gevraagd, maar de ziekenhuizen zeggen dat ze geen goed zicht hebben "op de daadwerkelijke effecten op de overige zorg". Daarom is volgens hen de minister nu aan zet, laat de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) weten. Kuipers laat via zijn woordvoerder weten zich te beraden op het vervolg en hier op korte termijn op terug te komen.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 12:34 aangepast 13:43
Afbeelding
beeld anp
anp

Nederland telt momenteel vier centra waar kinderen kunnen worden geopereerd aan aangeboren hartafwijkingen. Dit zijn Rotterdam, Utrecht, Groningen en een samenwerking van Amsterdam en Leiden. De minister wil dat er straks twee centra overblijven. De operaties die hier worden uitgevoerd zijn vrij zeldzaam. Voor de kwaliteit van de zorg is het beter om de zorg te concentreren. Daarover zijn de universitair medische centra (umc's) en de minister het op zich eens. Een aantal van de betrokken ziekenhuizen zou liever zien dat drie centra overblijven die deze ingrepen uitvoeren, maar dat vindt de minister geen goed plan. Ook niet alle ziekenhuizen zijn het daarmee eens.

In eerste instantie wilde Kuipers het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam aanwijzen. Dat leverde hem kritiek op van de Tweede Kamer en de ziekenhuizen die hun kinderhartchirurgie zouden moeten sluiten, het UMCG in Groningen en het LUMC in Leiden. Ook de drie noordelijke provincies zagen de plannen niet zitten. Kuipers heeft overigens steeds benadrukt dat de ziekenhuizen de meeste zorg voor hun patiënten ook na de concentratie zelf kunnen blijven leveren. Enkel de chirurgische ingrepen zouden worden geconcentreerd, voor controles blijven dezelfde ziekenhuizen beschikbaar.

Ingrijpende gevolgen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zei eerder dat de sluiting ingrijpende gevolgen kan hebben voor de overige zorg in de betreffende ziekenhuizen. De overheid moet ook nadenken over maatregelen om die gevolgen te beperken. Volgens de NFU kan nu geen verantwoorde keuze worden gemaakt. Daartoe is het namelijk noodzakelijk om "een redelijk zicht te hebben" op de maatregelen die de gevolgen van de concentratie moeten verzachten. "De NFU ziet niet dat dit voor half april van dit jaar is gerealiseerd", schrijft de organisatie aan de minister.

Als Kuipers een besluit heeft genomen, willen de ziekenhuizen graag met hem in gesprek om te komen tot "een goed transitieplan". Ze willen "voor alle burgers in Nederland goede, bereikbare en beschikbare academische kindzorg kunnen blijven voorzien".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.