Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Nieuws
Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 11:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Zelenski sluit aan bij de top van de 27 EU-leiders na een toespraak in het Europees Parlement. Hij sprak al zesmaal eerder de EU-top toe per videoverbinding vanuit het even zelfs belegerde Kiev, maar is er nu in eigen persoon bij. Dat is "cruciaal en hoogst symbolisch", stelt Rutte.

Het bezoek is echter niet noodzakelijk om landen van het belang van de strijd in Oekraïne te blijven doordringen, denkt de minister-president. Hij ziet de aandacht voor dat gevecht, "dat gaat over ónze waarden en ónze veiligheid", niet verslappen.

Eensgezindheid

De EU-leiders zullen Zelenski hun eensgezindheid tonen in hun steun voor Oekraïne, is volgens Rutte de bedoeling. "En het enorme respect natuurlijk voor hem en wat hij doet."

"Een fysieke ontmoeting is belangrijker dan tien online", meent de Litouwse president Gitanas Nauseda. "Want dan zie je de toewijding en het zelfvertrouwen in de ogen van president Zelenski. Dat is inspirerend voor ons allemaal."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.