Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

Nieuws
De directieleden van Shell worden persoonlijk aangeklaagd omdat ze niet genoeg doen om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt in het Verenigd Koninkrijk gevoerd door ClientEarth, een milieuorganisatie die via het recht het klimaatbeleid probeert aan te scherpen. Om het bestuur van Shell aan te kunnen spreken, heeft de organisatie zelf ook aandelen in het olie- en gasbedrijf.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 10:51 aangepast 12:04
Afbeelding
beeld anp
anp

Het bestuur brengt de toekomst van Shell in gevaar door niet genoeg te doen, stelt advocaat Paul Benson van ClimateEarth. Door nog veel geld in fossiele brandstoffen te steken zit Shell daar volgens de organisatie nog decennia aan vast, terwijl die brandstoffen door de energietransitie op den duur onrendabel worden. Daarmee komt volgens Benson op langere termijn de levensvatbaarheid van Shell in gevaar, kan de aandelenprijs kelderen en kunnen aandeelhouders veel geld verliezen. Daar stelt ClientEarth de directieleden persoonlijk aansprakelijk voor. Dat doet de organisatie met steun van pensioenfondsen uit diverse landen die aandelen Shell bezitten.

De milieugroep maakt gebruik van het Britse ondernemingsrecht. "De zakenwereld wemelt van de voorbeelden van bedrijven die erin faalden zich aan te passen", stelde de organisatie in maart vorig jaar toen de plannen voor de rechtszaak werden aangekondigd. Het is nu aan het Britse High Court om te bepalen of de zaak door kan gaan.

Reactie Shell

Shell zegt de beschuldigingen van ClimateEarth niet te accepteren. "Onze directeuren hebben voldaan aan hun wettelijke plichten en hebben, te allen tijde, in het belang van het bedrijf gehandeld", reageert het bedrijf.

Milieudefensie, dat in Nederland met succes een klimaatrechtszaak voerde tegen Shell, laat weten dat het de zaak van ClientEarth "heel erg toejuicht". ClientEarth bouwt voort op de zaak die Milieudefensie in 2021 won van Shell. Daar verwijst de Britse organisatie ook naar.

Eerder oordeel rechtbank

De rechtbank in Den Haag oordeelde destijds dat de multinational meer moet doen om de CO2-uitstoot die het veroorzaakt te verminderen. In 2030 moet die uitstoot met 45 procent zijn verminderd ten opzichte van 2019. Wat betreft de eigen uitstoot van Shell is dat een harde resultaatverplichting. Over de uitstoot van de brandstoffen die Shell verkoopt was het oordeel minder had: daar gaat het om een inspanningsverplichting. Shell ging in beroep, de zaak voor het gerechtshof moet nog beginnen.

"Iedereen is klaar met de groene praatjes van het Shell-bestuur: de aandeelhouders, de politiek, de mensen", stelt Milieudefensie. De organisatie zegt dat het "niet anders kan" dan dat Shell en zijn bestuursleden ter verantwoording worden geroepen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.