Volvo verkoopt minder auto’s, omzet wel gestegen

Nieuws
Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto’s daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 10:46
Afbeelding
beeld anp
anp

De omzet van Volvo Cars, sinds 2010 in handen van de Chinese Zhejiang Geely Holding Group, kwam vorig jaar uit op ruim 330 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 29 miljard euro. Dat is een stijging van 17 procent op jaarbasis. Het aantal verkochte auto’s nam op jaarbasis met 12 procent af tot ruim 615.000. Het operationele resultaat bedroeg 22,3 miljard Zweedse kroon. Dat bestaat voor een groot deel uit een flinke winst in het tweede kwartaal, mede dankzij een beursgang van zusterbedrijf Polestar. Dat bedrijf maakt enkel elektrische auto’s.

De winst bleef echter achter bij die van vorig jaar, en daalde met 16 procent tot bijna 18 miljard Zweedse Kroon. Dat kwam met name door leveringsproblemen van auto-onderdelen en hogere kosten voor grondstoffen en transport. Volvo-topman Jim Rowan wil de marges het komende jaar verbeteren door te bezuinigen. Welke maatregelen hij daarvoor gaat nemen, is nog niet bekend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen.

Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.