Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

Nieuws
De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest. Het levensonderhoud in de grootste economie van de eurozone werd desondanks in januari 9,2 procent duurder, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis op basis van de Europese rekenmethode.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 10:43
Afbeelding
beeld anp
anp

In december bedroeg de inflatie nog 9,6 procent. Destatis moest de publicatie van de inflatiecijfers een week uitstellen vanwege verwerkingsproblemen. Die vertraging dwong het Europese statistiekbureau Eurostat vorige week om een schatting te maken voor de Duitse inflatie. Het donderdag gepubliceerde inflatiecijfer valt hoger uit dan de schatting van Eurostat en de kans is dan ook groot dat het inflatiecijfer van 8,5 procent van de eurozone in januari iets naar boven zal worden bijgesteld.

Op basis van de eigen rekenmethode van Destatis nam de inflatie in Duitsland afgelopen maand iets toe tot 8,7 procent, van 8,6 procent in december. Dat de nationale inflatiemaatstaf in januari is gestegen, terwijl de Europese maatstaf is gedaald geeft volgens economen van ING aan dat de inflatiecijfers dit jaar met veel ruis worden omgeven.

Interpreteren prijsgegevens

Het interpreteren van de prijsgegevens wordt onder meer bemoeilijkt door een update van het mandje van goederen en diensten dat Destatis gebruikt voor zijn inflatieberekeningen. Ook de regelmatige herziening van de energiecontracten van huishoudens en de verschillende steunmaatregelen van de overheid maken een interpretatie lastig.

Desondanks lijkt de inflatie in Duitsland volgens de ING-economen het hoogtepunt te hebben bereikt. Inflatiecijfers van meer dan 10 procent zouden daarmee nu achter de rug moeten zijn, tenzij er weer een grote stijging van de energieprijzen komt. De weg naar substantieel lagere inflatiepercentages zal volgens de economen echter niet gemakkelijk zijn. Voorlopig zijn het vooral de lagere energieprijzen en de overheidsmaatregelen die de inflatie drukken.

Inflatie in Nederland

Statistiekbureau CBS bevestigde donderdag dat de inflatie in Nederland in januari volgens de Europese rekenmethode is teruggedrongen tot 8,4 procent, dankzij het energieplafond van de overheid. Volgens de eigen rekenmethode van het CBS nam de inflatie af tot 7,6 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.