Aegon lijdt miljardenverlies door verkoop activiteiten aan ASR

Nieuws
Aegon heeft een miljardenverlies geleden door de verkoop van zijn Nederlandse verzekeringsactiviteiten aan branchegenoot ASR. Aegon heeft namelijk flink moeten afschrijven op de onderdelen. Ze worden nu gewaardeerd op een veel lagere waarde dan dat Aegon ze in de boeken had staan.
anp
donderdag 9 februari 2023 om 07:12 aangepast 13:37
Afbeelding
beeld anp
anp

Vorig jaar kwam Aegon netto zo 2,5 miljard euro tekort, waar een jaar eerder nog bijna 1,7 miljard euro winst werd gemaakt. Volgens Aegon is de afschrijving verplicht volgens de boekhoudregels. Het zou puur gaan om een boekhoudkundig verlies. Zelf kijkt Aegon liever naar zijn operationele winst, waarin de afschrijving niet is meegenomen. Dat resultaat was vorig jaar stabiel.

Volgens topman Lard Friese deed de verzekeraar over de gehele linie goede zaken. Daarbij profiteerde Aegon ook van de sterkere Amerikaanse dollar. "Ik ben erg blij met de vooruitgang die het afgelopen jaar is geboekt, zowel financieel als strategisch. De toekomst zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet", vertelt de topman. Door het operationele resultaat voelt Aegon zich sterk genoeg om aandeelhouders te gaan belonen door komende tijd voor 200 miljoen euro aan aandelen te gaan inkopen. Dat programma staat gepland voor de eerste helft van 2023.

Voltooiing overname

ASR en Aegon kondigden hun deal in oktober aan. Friese verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar is voltooid. Door de samenvoeging van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon met die van ASR ontstaat een van de grootste verzekeraars in Nederland. Voor de transactie ontvangt Aegon een aandelenbelang van bijna 30 procent in ASR en een contant bedrag van 2,5 miljard euro. In totaal werd de deal gewaardeerd op bijna 5 miljard euro.

Door de deal verdwijnt de naam van Aegon niet helemaal uit Nederland. De Nederlandse vermogensbeheertak van Aegon gaat niet over naar ASR. Volgens de organisaties moet het ASR-merk bij de samengevoegde activiteiten wel de leidende merknaam worden. Het merk Aegon zal nog drie jaar na afronding van de transactie in gebruik blijven voor de pensioen- en hypotheekmarkten. De merknamen van de overige onderdelen van Aegon, waaronder TKP, Knab, Robidus en Nedasco, veranderen niet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.