Analisten rekenen op hogere jaarwinst voor ABN AMRO

Nieuws
ABN AMRO is er volgens analisten waarschijnlijk in geslaagd om zijn jaarwinst op te voeren, anders dan rivaal ING. De bank presenteert woensdagochtend zijn jaarcijfers. Hoewel kenners volgens een peiling door persbureau Bloomberg alom rekening houden met een winstdaling in het laatste kwartaal van vorig jaar, blijft er over heel 2022 bezien waarschijnlijk wel meer winst over dan in het tweede coronajaar.
anp
woensdag 8 februari 2023 om 03:30
Afbeelding
beeld anp
anp

De jaarcijfers over 2021, waarmee wordt vergeleken, werden nog sterk gekleurd door eenmalige posten. De bank sloot toen een schikking van 480 miljoen euro met het Openbaar Ministerie wegens tekortkomingen bij het tegengaan van witwassen. Ook werd veel geld opzij gezet voor het compenseren van klanten die een te hoge rente hadden betaald op een lening.

Dat het resultaat over het vierde kwartaal waarschijnlijk toch lager uitpakt dan een jaar eerder, heeft eveneens te maken met een eenmalige post. In het slotkwartaal van 2021 werden de resultaten namelijk vooruitgeholpen door een boekwinst voor belasting van 338 miljoen euro op de verkoop van het hoofdkantoor aan de Zuidas. Het eigendom van het pand is toen overgedaan aan een vastgoedinvesteerder.

Aandeleninkoop

Beleggers zullen woensdag waarschijnlijk ook erg alert zijn op mogelijk nieuws over een aandeleninkoop. Ook zijn de jaarcijfers mogelijk een moment voor de Nederlandse overheid om met een aankondiging te komen over de afbouw van het staatsbelang. De Nederlandse Staat is met een belang van circa 56 procent nog altijd grootaandeelhouder in ABN AMRO, dat tijdens de kredietcrisis van 2008 werd genationaliseerd.

ABN AMRO is de tweede Nederlandse grootbank die de jaarcijfers presenteert. ING meldde al dat het vorig jaar bijna een kwart minder winst heeft geboekt. Het concern liep vooral averij op als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De hogere rente van de laatste tijd was wel gunstig voor ING.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.