NYT: agent deelde foto van mishandelde Tyre Nichols

Nieuws
Een van de politieagenten die in Memphis Tyre Nichols aanhielden en mishandelden, heeft met zeker vijf mensen een foto gedeeld van de zwaar toegetakelde zwarte Amerikaan terwijl die geboeid tegen een politieauto zat. Onder de ontvangers waren twee andere agenten en een burgermedewerker van het politiekorps, schrijft The New York Times op basis van politiedocumenten. Nichols (29) overleed drie dagen na zijn aanhouding.
anp
woensdag 8 februari 2023 om 03:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Op de beelden van de mishandeling die zijn vrijgeven door de politie is te zien dat de agent, Demetrius Haley, met een zaklantaarn op de bebloede en half verdoofde Nichols schijnt terwijl hij een foto lijkt te maken met zijn mobiele telefoon. Vervolgens lijkt hij het resultaat te beoordelen en dan een tweede foto te maken. In de politiedocumenten staat dat Haley heeft toegeven een foto te hebben gedeeld, schrijft The New York Times.

Nichols werd na een achtervolging aangehouden voor een verkeerscontrole. Vijf agenten sloegen en schopten hem minutenlang. Volgens zijn advocaat was Nichols onherkenbaar verminkt. De beelden van de mishandeling leidden door het hele land tot felle protesten tegen politiegeweld.

De vijf agenten, zelf eveneens zwart, zijn ontslagen en aangeklaagd voor wangedrag, verstikking, kidnapping, buitensporig geweld en moord in de tweede categorie. Dat laatste is een van de zwaarste misdrijven die de staat Tennessee kent. Het is geen moord met voorbedachten rade, waar de doodstraf op kan staan, maar het is ernstiger dan doodslag en kan met tot zestig jaar cel worden bestraft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.