Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden

Nieuws
Medewerkers in de kinderopvang ervaren een steeds hogere werkdruk. Ze zijn vaker ziek dan vroeger en gemiddeld ook minder tevreden geworden over hun werk, zo maken cijfers van het CBS duidelijk. Het statistiekbureau wijst erop dat de stijgende werkdruk die werknemers ervaren ook samenvalt met een toename van het aantal openstaande vacatures.
anp
woensdag 8 februari 2023 om 01:13
Afbeelding
beeld anp
anp

In het tweede kwartaal van 2022 ervoer 61 procent van de kinderopvangmedewerkers een hoge of zeer hoge werkdruk. Halverwege 2019 was dat nog minder dan de helft van de medewerkers. Dat het personeel het erg druk heeft, komt ook doordat het ziekteverzuim is gestegen. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam dat uit op 7,3 procent. Hoewel het aan het begin van het jaar nog 10 procent was, mede door toedoen van een grote golf van coronabesmettingen, ligt het verzuim in de kinderopvang een stuk hoger dan in andere sectoren. Gemiddeld zat in Nederland 5 procent van de werknemers ziek thuis in het derde kwartaal van 2022.

De jaren 2020 en 2021 waren voor de kinderopvang uitzonderlijk. Meerdere keren moesten de opvanglocaties grotendeels de deuren sluiten vanwege de coronalockdowns. Ze verzorgden toen wel noodopvang voor kinderen van mensen met een beroep dat door de overheid als ‘cruciaal’ was bestempeld en voor kwetsbare kinderen.

Uit een iets oudere peiling, die het CBS eind 2021 hield, bleek dat slechts iets meer dan een kwart van de werknemers in de kinderopvang vond dat zij genoeg aandacht konden besteden aan de kinderen. Ook dat ziet het CBS als indicator voor de werkdruk. Ondanks alle problemen zeggen negen op de tien werknemers in de sector hun werk inhoudelijk leuk te vinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.