Advocaat De Mos: geen verband donaties en handelen, dus vrijspraak

Nieuws
Het Openbaar Ministerie heeft niet aangetoond dat de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zich hebben laten beïnvloeden door donaties aan hun partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Dat stelden hun advocaten dinsdag in hun pleidooien. Volgens de verdediging is er geen sprake van omkoping en moeten De Mos en Guernaoui daarom vrijgesproken worden.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 17:56
Afbeelding
beeld anp
anp

De advocaten spreken van "betrokken wethouders", die bezig waren met het uitvoeren van het verkiezingsprogramma van hun partij en van het Haagse coalitieakkoord. Ook waren ze volgens de advocaten bezig "met hetgeen waar ze zo groot mee geworden zijn: de ombudspolitiek. Nergens blijkt dat zij handelden vanuit de gedachte dat zij voor een donatie een wederdienst moesten leveren."

Het Openbaar Ministerie ziet dat anders en heeft De Mos en Guernaoui aangeklaagd. Volgens de officieren van justitie hebben de twee lokale politici zich laten omkopen. In ruil voor donaties aan hun partij zouden ze bevriende ondernemers hebben bevoordeeld. Zo zouden ze een nachtontheffing hebben geregeld voor de eigenaren van een zalencentrum.

Geheime informatie

De Mos en Guernaoui zijn ook aangeklaagd voor lidmaatschap van een criminele organisatie, omdat zij zouden hebben samengewerkt met de donateurs. Ook zouden De Mos en Guernaoui geheime informatie hebben gedeeld, een schending van hun ambtsgeheim. Maar volgens de advocaten was de informatie niet geheim en zouden ze daarom ook daarvan moeten worden vrijgesproken. De Mos wordt verder verdacht van mensensmokkel omdat hij een Oekraïense klusjesman inhuurde die illegaal in Nederland was. Volgens de advocaten kon De Mos niet weten dat de man niet in Nederland mocht zijn, en moet ook daar vrijspraak volgen.

De advocaten beschuldigen het Openbaar Ministerie van een "heksenjacht op De Mos", van "stemmingmakerij", van "oogkleppen" en van een "kruistocht van het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche tegen De Mos en diens politieke partij". Advocaat Peter Plasman zei: "Hij is neergezet als een doortrapte, op zelfverrijking uit zijnde, corrupte politicus." Het dossier, dat in totaal ongeveer 15.000 bladzijden telt, zit volgens de verdediging "vol met aannames, foutieve vooronderstellingen en interpretaties".

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een bestuursverbod van 4 jaar tegen De Mos. Tegen Guernaoui eiste het OM 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een bestuursverbod van 4 jaar. De rechtbank in Rotterdam doet waarschijnlijk pas eind volgende maand uitspraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden.

Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Afbeelding

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de groot..

Afbeelding

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster.