Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

Nieuws
Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan. De aankondiging van die zogenoemde ‘Oghab 44-’basis lijkt een reactie op de gezamenlijke militaire oefening van de Verenigde Staten en Israël twee weken geleden.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 15:23
Afbeelding
beeld anp
anp

Het Iraanse persagentschap (IRNA) laat in het midden waar de nieuwe basis precies gelegen is, maar meldt dat er zowel drones als gevechtsvliegtuigen komen te staan. Iran produceert zelf drones en beschikt over Russische MIG- en Sukhoi-straaljagers en over Chinese F-7’s.

Iran beschikt al over ondergrondse bases, maar dit is de eerste waar het gevechtsvliegtuigen stationeert en waar het die kan klaarmaken voor een offensief. In een propagandafilmpje beweert Iran dat het voortaan ‘de absolute overmacht heeft in het luchtruim van de regio’.

Reactie

Het moment van de aankondiging lijkt niet toevallig gekozen. Woensdag viert Iran de ‘Dag van de Luchtmacht’, in aanloop naar de 44e verjaardag van de Islamitische Revolutie die zaterdag plaatsvindt.

Waarnemers gaan er ook vanuit dat de bekendmaking een reactie is op de Amerikaans-Israëlische oefening in de regio van twee weken geleden. Daarbij testten 6400 Amerikaanse en 1100 Israëlische soldaten hun vermogen om regionale bedreigingen het hoofd te bieden.

De gezamenlijke oefening was de grootste van zijn soort ooit. Iran werd niet bij naam genoemd als potentiële tegenstander, maar Teheran interpreteerde het Amerikaans-Israëlische optreden als een niet mis te verstane boodschap aan zijn adres.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.