Directeur Rijksmuseum: Vermeer-tentoonstelling leek onmogelijk

Nieuws
Het was altijd al een grote wens van het Rijksmuseum om een overzichtstentoonstelling van Vermeer (1632-1675) te maken. ‘Maar die wens leek onmogelijk’, aldus hoofddirecteur Taco Dibbits. Musea lenen werken van Vermeer zelden uit, omdat ze tot de topstukken in hun collecties behoren. ‘Maar toen The Frick Collection in New York bereid was voor het eerst sinds een eeuw haar Vermeers naar Europa te laten reizen, zeiden een voor een de andere musea en twee particulieren toe.’
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 14:24
Afbeelding
beeld anp
anp

De 28 schilderijen van de 17e-eeuwse meester, naast New York overgekomen uit Berlijn, Dresden, Dublin, Edinburgh, Frankfurt, Londen, Parijs, Tokio en Washington, vormen samen de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. De eerste en enige monografische tentoonstelling over Vermeer was 27 jaar geleden, georganiseerd door de National Gallery of Art in Washington en het Mauritshuis in Den Haag. ‘En nog steeds heeft iedereen die dat heeft gezien het daarover’, aldus Dibbits.

Verspreid over tien zalen worden de 28 werken aan de hand van thema’s getoond, zoals ‘muzikale verleiding’, ‘brieven’, en ‘mannen op bezoek’. In elke ruimte is aandacht voor het onderzoek van een team conservatoren, restauratoren en natuurwetenschappers. Via moderne scantechnieken kwamen zij meer te weten over de werkwijze van Vermeer, zijn artistieke keuzes en de zoektocht naar de perfecte compositie.

Zeven werken worden voor het eerst in Nederland tentoongesteld, zoals Brieflezend meisje aan het venster, Het glas wijn en Onderbreking van de muziek. De indruk die de Vermeers maken is ‘echt onvergetelijk’, aldus Dibbits. ‘De intimiteit van zijn werk doet de tijd stilstaan in een wereld waarin zoveel op ons afkomt.’ Volgens Pieter Roelofs, hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het museum, vliegt de Delftse meester ‘ieder schilderij weer op een nieuwe manier aan’. ‘Vermeer is, denken we nu, experimenteler en innovatiever dan we misschien ooit hebben bedacht.’

Inmiddels zijn er ruim 200.000 kaartjes verkocht. Donderdag zijn onder meer Patisserie Vermeer in Lisse en de Jan Vermeer-school in Delft uitgenodigd om de tentoonstelling te komen openen. Vanaf vrijdag 10 februari tot en met 4 juni is de expositie open voor publiek. Vanwege de grote belangstelling is de sluitingstijd op donderdag, vrijdag en zaterdag niet zoals op de andere dagen om 18.00 uur, maar om 22.00 uur. ‘Om zoveel mensen de mogelijkheid te geven van Vermeer te genieten’, aldus Dibbits.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs 'zich zeer ongepast' uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen.

Afbeelding

Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

Een storing op de website van Lufthansa zorgt voor vertragingen en uitval van vluchten op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland.

Afbeelding

Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig.

Afbeelding

Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

Afbeelding

Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

Afbeelding

Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen.