VN: meer dan 8 miljoen mensen gevlucht uit Oekraïne

Nieuws
Meer dan 8 miljoen mensen zijn gevlucht uit Oekraïne sinds het begin van de oorlog met Rusland bijna een jaar geleden. Dat heeft VN-noodhulpcoördinator Martin Griffiths gezegd tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad in New York.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 09:30
Afbeelding
beeld anp
anp

Nog eens 5,3 miljoen mensen zijn intern op de vlucht geslagen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) noemt het ‘de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Volgens officiële VN-cijfers zijn meer dan 7000 burgers omgekomen sinds de inval van Rusland op 24 februari 2022. Griffiths vermoedt dat het daadwerkelijke dodental hoger ligt.

Bijna 40 procent van de Oekraïense bevolking, 17,6 miljoen mensen, heeft humanitaire noodhulp nodig. Later deze maand presenteert Griffiths in Genève zijn noodhulpplan voor Oekraïne voor dit jaar. Voor dit plan zou zo’n 3,9 miljard dollar (circa 3,6 miljard euro) nodig zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.