Aandacht voor toespraak Fed-baas Powell op beurzen

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. De Fed-baas spreekt later op de dag in Washington en beleggers zijn vooral benieuwd of hij iets zal zeggen over de toekomstige rentestappen. De rentevrees keerde namelijk weer terug na het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport, dat afgelopen vrijdag naar buiten werd gebracht.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 08:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Een sterke arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve meer ruimte om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de inflatie. Ook kan de Fed de rente langer hoog houden. Dat is slecht nieuws voor aandelenbeleggingen en vooral voor snelgroeiende techbedrijven, die gevoelig zijn voor hogere rentetarieven. Maandag werden er dan ook stevige koersverliezen geleden in de techsector.

De AEX-index op het Damrak lijkt wat op te krabbelen, na de koersdaling van 1,5 procent een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting licht hoger openen. De Aziatische aandelenmarkten lieten dinsdag een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney zakte 0,5 procent na de negende renteverhoging in het land op rij. De Australische rente staat nu op het hoogste niveau sinds 2012. De Nikkei in Tokio eindigde een fractie lager.

ForFarmers

De Hang Seng-index in Hongkong toonde wat herstel na de recente zware verliesbeurten en klom 0,4 procent. Baidu maakte een koerssprong van bijna 16 procent. Het Chinese internetconcern liet weten dat zijn chatbot bijna klaar is voor gebruik. Met de chatbot, die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI), wil het bedrijf de concurrentie aangaan met het populaire ChatGPT, waarin Microsoft veel geld investeert.

Op het Damrak staat ForFarmers in de belangstelling. Het veevoerbedrijf ziet af van de fusieplannen met zijn Britse branchegenoot 2Agriculture. In januari lieten de bedrijven al weten er niet in te zijn geslaagd om de zorgen van de Britse toezichthouder CMA over hun geplande samenwerking weg te nemen.

BNP Paribas

In Parijs kwam BNP Paribas met resultaten. De Franse bank zag de winst in het vierde kwartaal met bijna 7 procent dalen door hogere kosten. Wel werd de winstdoelstelling voor 2025 opgeschroefd en gaat de bank voor 5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Ook Carlsberg, de Deense concurrent van bierbrouwer Heineken, opende de boeken en in Londen bracht de Britse olie- en gasproducent BP de cijfers naar buiten.

De euro was 1,0733 dollar waard, tegen 1,0726 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 75,28 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 82,14 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.