Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

Nieuws
De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 04:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Gündoğan werd door fractiegenoten Laurens Dassen en Marieke Koekkoek uit de fractie gezet, na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. Daartegen ging zij in verzet en de rechter gaf haar gelijk: Volt moest de schorsing terugdraaien en Gündoğan bovendien een schadevergoeding betalen. De partij had volgens de rechter ‘in de hele affaire te voortvarend een onjuiste weg bewandeld’.

Tegen dit besluit is Volt in beroep gegaan. De partij vindt namelijk dat fracties zelf gaan over hun organisatie en dat stemmen over het lidmaatschap van fractieleden vaker gebeurt. Eerder werden bijvoorbeeld Wybren van Haga (toen VVD, nu Groep van Haga) en Rita Verdonk (VVD) uit hun fractie gezet na een stemming. Volt vindt niet dat de rechter op de stoel van de politiek moet gaan zitten en dit gebruik kan verbieden.

Overigens gaat het Gündoğan, die nu als eenpitter verder gaat in de Kamer, er ook niet om of ze terug kan naar de Volt-fractie. ‘Ik pieker er niet over’, zei ze tijdens de behandeling van het hoger beroep. Wel wil ze dat het eerdere vonnis overeind blijft, zodat haar reputatie wordt hersteld.

Gündoğan zou zich volgens dertien melders binnen de partij schuldig hebben gemaakt aan handtastelijkheden, het maken van seksuele avances en intimidatie. Volt wilde daar onderzoek naar doen, maar vond dat dit niet goed kon worden uitgevoerd zolang Gündoğan nog werkzaam was op de fractie en schorste haar. Gündoğan deed later aangifte van smaad en laster tegen de melders, de partij en partijleider Dassen. Het Openbaar Ministerie seponeerde deze aangifte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.