Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Nieuws
Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken. De Mos en Guernaoui zeggen gedurende het hele proces dat ze vinden dat ze onschuldig zijn.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 04:14
Afbeelding
beeld anp
anp

De Mos en Guernaoui worden er onder meer van verdacht dat ze zich hebben laten omkopen. Ze zijn de kopstukken van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad, en van 2018 tot 2019 waren ze wethouders. In die periode zouden ze bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor geschenken aan de partij. Zo zouden ze hebben geregeld dat de eigenaren van een zalencentrum twee vergunningen kregen om ook ‘s nachts open te blijven. Ook zouden ze parkeertarieven hebben verlaagd voor hen. Andere ondernemers zouden hulp hebben gekregen bij vastgoedprojecten.

In de ogen van het Openbaar Ministerie zijn De Mos en Guernaoui ook lid geweest van een criminele organisatie, hebben ze meineed gepleegd en hebben ze geheime stukken laten uitlekken. Het Openbaar Ministerie eiste vorige week 22 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen De Mos, evenals een bestuursverbod van 4 jaar en een boete van 8500 euro. Guernaoui hoorde een eis van 16 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 voorwaardelijk, en een bestuursverbod van 4 jaar.

De rechters doen waarschijnlijk pas eind volgende maand uitspraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte na beraad: kabinet wil verbeteringen op grote dossiers

Het kabinet gaat proberen verbeteringen aan te brengen op dossiers waar de kiezer zich zorgen over maakt, zei premier Mark Rutte (VVD) na afloop van een overleg tussen de top van het kabinet naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.

Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.