Grondstoffengebruik per Nederlander 30 procent gedaald in 10 jaar

Nieuws
De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om de consumptie van een gemiddelde Nederlander mogelijk te maken, is in tien jaar met meer dan 30 procent gedaald. Volgens CBS-cijfers was in 2010 nog zo’n 11.000 kilo aan grondstoffen per Nederlander nodig voor alle producten en diensten die we gebruiken. In 2020 was dat afgenomen tot ruim 7000 kilo, rapporteert het statistiekbureau.
anp
dinsdag 7 februari 2023 om 00:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt er wel bij dat 2020 een bijzonder jaar was door de coronapandemie. Aan de andere kant was de daling van het grondstoffengebruik per persoon al veel eerder ingezet. Ondanks de dalende trend gaat de lijn niet recht omlaag: zo was de zogenoemde grondstofvoetafdruk in 2018 iets hoger dan in 2016.

De afdruk die het CBS berekent, geeft een indicatie van alle ruwe grondstoffen die wereldwijd worden gewonnen om aan de Nederlandse vraag te voldoen. Zo’n 90 procent daarvan komt uit het buitenland. Een van de belangrijkste leveranciers is tot nog toe Rusland: in een vergelijking die het CBS over 2018 heeft gemaakt, stond dat land bovenaan. Dat had vooral te maken met de invoer van olie en aardgas. Die import is na de Russische invasie van Oekraïne aan banden gelegd door sancties die de Europese Unie heeft opgelegd aan Rusland.

In een decennium is het gebruik van fossiele brandstoffen door Nederlanders afgenomen. Ook was bijvoorbeeld minder zand en grind nodig per hoofd van de bevolking. ‘Of deze dalende trend doorzet is nog onbekend’, aldus het statistiekbureau. Dat legt uit dat de hoeveelheid grondstoffen die een economie vergt veel zegt over de milieu-impact. ‘Het omlaagbrengen van het grondstoffengebruik speelt een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

Afbeelding

Hoge Raad bepaalt of bezorgers Deliveroo werknemer of zzp'er zijn

Zijn maaltijdbezorgers van Deliveroo nu werknemers of zelfstandig ondernemers? Ook na het vertrek van Deliveroo uit Nederland is die vraag nog relevant, want de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een slepende zaak hierover die is aangespannen door vakbond FNV.

Afbeelding

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag.