Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Nieuws
Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc’s. Consumenten zijn door de hoge inflatie voorzichtiger geworden met het doen van dergelijke aankopen. Het aandeel zakte 3 procent.
anp
maandag 6 februari 2023 om 22:21
Afbeelding
beeld anp
anp

De stemming op Wall Street bleef verder negatief. Dat kwam onder meer door een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport dat vrijdag werd gepubliceerd. In de grootste economie ter wereld kwamen er in januari veel meer banen bij, waardoor de werkloosheid daalde naar het laagste niveau sinds 1969. De rentevrees laaide daardoor weer op. De sterke arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve namelijk meer ruimte om de rente te blijven verhogen en die langer hoog te houden om de inflatie te bestrijden. Beleggers kijken nu uit naar dinsdag, wanneer Fed-president Jerome Powell een toespraak houdt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 33.891,02 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent op 4111,07 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 1 procent tot 11.881,45 punten.

Tyson Foods, PayPal en Spotify

Tyson Foods daalde 4,6 procent. De vleesproducent, die onder meer frituursnacks maakt voor de Europese markt, boekte het afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan kenners hadden verwacht. Betaalbedrijf PayPal verloor 3,7 procent na een adviesverlaging door investeringsbank Raymond James. Muziekstreamingsdienst Spotify wist juist te profiteren van een adviesverhoging door Well Fargo. Dat aandeel klom 1,4 procent.

Activision Blizzard zakte 4,9 procent. Beleggers leken geschrokken van het nieuws dat Britse toezichthouders de fusie van het gamesbedrijf met techconcern Microsoft willen voorkomen. Met die overname is 69 miljard dollar gemoeid. In december liet de Amerikaanse concurrentiewaakhond ook al weten tegen de fusie te zijn. Activision Blizzard is bekend van games als Call of Duty en World of Warcraft.

Catalent en dollar- en oliekoers

Het aandeel van farmabedrijf Catalent, dat onder meer coronavaccins maakte in opdracht van Moderna, schoot met 19,5 procent omhoog. Dat kwam nadat persbureau Bloomberg zaterdag berichtte dat medisch bedrijf Danaher Catalent, met een marktwaarde van 10 miljard dollar, wil overnemen.

De euro was 1,0728 dollar waard, tegen 1,0726 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 74,46 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 81,36 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelensky: pas blij als we F-16's ook hebben gekregen

Oekraïne is nog niet tevreden met de training die Oekraïense piloten binnenkort van onder meer Nederland krijgen om met F-16's te vliegen. 'Als we er een paar hebben, dán zijn we blij', zei hij bij aankomst op een Europese top in Moldavië.

Afbeelding

Zeeman roept slippers terug met te veel schadelijke stoffen

Sommige slippers van de Zeeman bevatten te veel schadelijke stoffen, zoals lood en weekmakers. De winkelketen roept de zogenoemde 'Ibiza Slippers' daarom terug.

Afbeelding

Rederij schrapt diensten naar eilanden om krappe vaargeulen

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant.

Afbeelding

AEX veert op na goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

De AEX-index op het Damrak veerde donderdag op na de recente verliesbeurten. De goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal zorgde voor opluchting onder beleggers.

Afbeelding

Brand in Haagse Schilderswijk, rookwolk boven stad

In de Jan Steenstraat in Den Haag woedt een uitslaande brand, waarbij veel rook vrijkomt. Boven de stad is een rookwolk te zien.

Afbeelding

Europa verscheept grote hoeveelheden overtollige steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden.