Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Nieuws
Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc’s. Consumenten zijn door de hoge inflatie voorzichtiger geworden met het doen van dergelijke aankopen. Het aandeel zakte 3 procent.
anp
maandag 6 februari 2023 om 22:21
Afbeelding
beeld anp
anp

De stemming op Wall Street bleef verder negatief. Dat kwam onder meer door een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport dat vrijdag werd gepubliceerd. In de grootste economie ter wereld kwamen er in januari veel meer banen bij, waardoor de werkloosheid daalde naar het laagste niveau sinds 1969. De rentevrees laaide daardoor weer op. De sterke arbeidsmarkt geeft de Federal Reserve namelijk meer ruimte om de rente te blijven verhogen en die langer hoog te houden om de inflatie te bestrijden. Beleggers kijken nu uit naar dinsdag, wanneer Fed-president Jerome Powell een toespraak houdt.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 33.891,02 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent op 4111,07 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 1 procent tot 11.881,45 punten.

Tyson Foods, PayPal en Spotify

Tyson Foods daalde 4,6 procent. De vleesproducent, die onder meer frituursnacks maakt voor de Europese markt, boekte het afgelopen kwartaal minder omzet en winst dan kenners hadden verwacht. Betaalbedrijf PayPal verloor 3,7 procent na een adviesverlaging door investeringsbank Raymond James. Muziekstreamingsdienst Spotify wist juist te profiteren van een adviesverhoging door Well Fargo. Dat aandeel klom 1,4 procent.

Activision Blizzard zakte 4,9 procent. Beleggers leken geschrokken van het nieuws dat Britse toezichthouders de fusie van het gamesbedrijf met techconcern Microsoft willen voorkomen. Met die overname is 69 miljard dollar gemoeid. In december liet de Amerikaanse concurrentiewaakhond ook al weten tegen de fusie te zijn. Activision Blizzard is bekend van games als Call of Duty en World of Warcraft.

Catalent en dollar- en oliekoers

Het aandeel van farmabedrijf Catalent, dat onder meer coronavaccins maakte in opdracht van Moderna, schoot met 19,5 procent omhoog. Dat kwam nadat persbureau Bloomberg zaterdag berichtte dat medisch bedrijf Danaher Catalent, met een marktwaarde van 10 miljard dollar, wil overnemen.

De euro was 1,0728 dollar waard, tegen 1,0726 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder op 74,46 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 81,36 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.