CNV: duizenden chauffeurs streekvervoer hebben werk neergelegd

Nieuws
Duizenden werknemers in het openbaar vervoer hebben maandag het werk neergelegd, meldt vakbond CNV. "Verspreid over 97 locaties hebben vakbondsleden zich vanmorgen gemeld om aan de 5-daagse staking mee te doen. In grote delen van het land zijn bussen vandaag in de stalling gebleven", stelt de bond.
anp
maandag 6 februari 2023 om 10:32
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens Evert Jan van de Mheen van CNV Vakmen zijn er regio’s waar niets of vrijwel niets meer rijdt. Het gaat onder meer om West-Brabant, Twente, Overijssel, de regio Arnhem, Schiphol, de Zaanstreek, Flevoland, de regio Utrecht en Zuid-Limburg.

Werknemers komen deze week in actie uit protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao Openbaar Vervoer. Die cao geldt voor zo’n 13.000 werknemers. De onderhandelingen zijn vorige maand gestrand.

Enorme impact

"Het beeld dat we nu vanuit het land krijgen, is dat in de meeste regio’s minimaal 50 procent van de chauffeurs meedoet aan de staking. In veel regio’s gaat het richting 70 tot 90 procent. Wat dat betreft is de actie geslaagd, we hebben in jaren niet zo’n grote staking gezien in het openbaar vervoer", zegt actieleider Van de Mheen. "Tegelijkertijd blijft het natuurlijk triest dat het zover heeft moeten komen. We realiseren ons dat de staking een enorme impact heeft op veel reizigers", voegt hij daaraan toe.

Niet alle werknemers doen aan de staking mee. "We zien bijvoorbeeld dat uitzendkrachten onder druk worden gezet om tóch te gaan rijden, omdat het gevolgen kan hebben voor hun contract", aldus Van de Mheen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.