Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Nieuws
Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Ook als het kabinet voor maart 2025 valt en er eerder verkiezingen worden gehouden, moeten de leden hierover geraadpleegd worden. Voorstellen hiertoe kregen ruime steun op de congressen van beide partijen. Ook in de Europese campagne zullen PvdA en GroenLinks nauwer samenwerken.
anp
zaterdag 4 februari 2023 om 16:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Toch is een fusie nog niet aan de orde: bij beide partijen werden ook moties aangenomen die het bestuur aansporen ervoor te zorgen dat de individuele partijen zelfstandig blijven bestaan. Een motie die uitspreekt dat ‘GroenLinks in principe als zelfstandige partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen’, kreeg genoeg steun.

De voorstellen over het ledenreferendum kregen ook ruime steun: bij beide partijen steunde meer dan 80 procent het plan. Oud-PvdA-leider Job Cohen, kersvers GroenLinks-lid en warm pleitbezorger van linkse samenwerking, sprak ook zijn steun uit voor het ledenreferendum. Maar, voegde hij toe, ‘het woord ‘fusie’ wil ik de komende jaren niet meer horen’.

Europese verkiezingen

De moties waren ingediend door de actiegroep RoodGroen op het congres. Vanuit die club, die verdere samenwerking tussen de twee partijen voorstaat, kwam ook een voorstel voor een gezamenlijk programma in de aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar. Ook die motie kreeg ruime steun.

Van een gezamenlijke Europese lijst is voorlopig geen sprake. PvdA en GroenLinks zitten ook niet bij elkaar in dezelfde fractie in het Europees parlement.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.