Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Nieuws
Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Ook als het kabinet voor maart 2025 valt en er eerder verkiezingen worden gehouden, moeten de leden hierover geraadpleegd worden. Voorstellen hiertoe kregen ruime steun op de congressen van beide partijen. Ook in de Europese campagne zullen PvdA en GroenLinks nauwer samenwerken.
anp
zaterdag 4 februari 2023 om 16:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Toch is een fusie nog niet aan de orde: bij beide partijen werden ook moties aangenomen die het bestuur aansporen ervoor te zorgen dat de individuele partijen zelfstandig blijven bestaan. Een motie die uitspreekt dat ‘GroenLinks in principe als zelfstandige partij meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen’, kreeg genoeg steun.

De voorstellen over het ledenreferendum kregen ook ruime steun: bij beide partijen steunde meer dan 80 procent het plan. Oud-PvdA-leider Job Cohen, kersvers GroenLinks-lid en warm pleitbezorger van linkse samenwerking, sprak ook zijn steun uit voor het ledenreferendum. Maar, voegde hij toe, ‘het woord ‘fusie’ wil ik de komende jaren niet meer horen’.

Europese verkiezingen

De moties waren ingediend door de actiegroep RoodGroen op het congres. Vanuit die club, die verdere samenwerking tussen de twee partijen voorstaat, kwam ook een voorstel voor een gezamenlijk programma in de aanloop naar de Europese verkiezingen van volgend jaar. Ook die motie kreeg ruime steun.

Van een gezamenlijke Europese lijst is voorlopig geen sprake. PvdA en GroenLinks zitten ook niet bij elkaar in dezelfde fractie in het Europees parlement.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minder missers zorgen voor hogere winst bouwconcern VolkerWessels

Bouwbedrijf VolkerWessels is er ondanks de sterk gestegen kosten voor materiaal en lonen in geslaagd 2022 met een hogere winst af te sluiten. Het concern maakte minder kostbare missers dan voorheen. Ook kon VolkerWessels hogere kosten deels doorberekenen aan opdrachtgevers.

Afbeelding

Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen.

Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.