CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Nieuws
Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra zaterdag op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".
anp
zaterdag 4 februari 2023 om 16:33
Afbeelding
beeld anp
anp

Er moet primair worden gekozen voor opvang in de regio. Daarnaast moeten de afspraken worden nageleefd dat in de lidstaat waar een vluchteling aankomt, de asielprocedure moet worden doorlopen. "Zonder deze afspraak blijft het asielbeleid mank en herstellen we niet de orde die nodig is voor de opvang van echte vluchtelingen", zei Hoekstra.

Hij herhaalde dat het CDA heeft gepleit voor een "strikte fysieke Europese buitengrens zoals hekken", die door de Europese Unie moeten worden betaald. "Dit kan niet een eigen verantwoordelijkheid zijn van de landen aan de buitengrens. Daarin zullen we in Europa met zijn allen samen moeten optrekken."

Toenemende polarisatie

Streng, rechtvaardig en barmhartig migratiebeleid vormen geen tegenstelling, zei Hoekstra, "zoals partijen op de flanken links en rechts ons willen laten doen geloven".

Hoekstra maakt zich, net zoals ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma eerder deed op het partijcongres, grote zorgen over de toenemende polarisatie in de samenleving. "Tegenstellingen worden in het politieke debat uitvergroot." Niet alleen op het punt van migratie, maar op heel veel onderwerpen. "Je bent of voor boeren, of voor natuur. Of voor kernenergie, of voor windenergie. Voor Europa of juist tegen Europa."

Hij vindt het verwerpelijk dat de tegenstellingen bewust politiek worden uitvergroot "om daarmee de polarisatie te vergroten. Het is de politiek op zijn slechtst." Nederland is volgens de CDA-partijleider niet te besturen "per oneliner of per tweet. Het zijn ronkende teksten die tot niets leiden behalve meer verdeeldheid." Bedroevend, vindt Hoekstra.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.