Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Nieuws
Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten. De goedkeuring kwam tijdens de eerste van een reeks vergaderingen over nucleair beleid onder voorzitterschap van president Emmanuel Macron.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 17:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Macron kondigde vorig jaar al plannen aan om tot 2045 ten minste zes nieuwe reactoren neer te zetten en nog eens acht tot 2065. Dat was een ommezwaai. Vijf jaar eerder had hij nog besloten de afhankelijkheid van kernenergie geleidelijk af te bouwen. Mede vanwege het klimaat werd vorig jaar ook besloten de levensduur van oudere centrales met tien jaar te verlengen tot vijftig jaar. Daarnaast wordt in opwekking van stroom met windmolens, zonnepanelen en waterkracht geïnvesteerd.

Frankrijk is normaal gesproken voor ongeveer 70 procent van zijn stroombehoefte afhankelijk van kernenergie. Dat was vorig jaar minder omdat meerdere centrales met uitval te kampen hadden.

België maakte eerder op de dag bekend ook te gaan onderzoeken of een aantal oude kernreactoren langer kan blijven draaien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minder missers zorgen voor hogere winst bouwconcern VolkerWessels

Bouwbedrijf VolkerWessels is er ondanks de sterk gestegen kosten voor materiaal en lonen in geslaagd 2022 met een hogere winst af te sluiten. Het concern maakte minder kostbare missers dan voorheen. Ook kon VolkerWessels hogere kosten deels doorberekenen aan opdrachtgevers.

Afbeelding

Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen.

Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.