Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

Nieuws
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot. Blinken zou dit weekend naar Beijing vliegen om de spanningen tussen de beide landen te verminderen, maar hij heeft zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi laten weten dat de plannen zijn aangepast.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 17:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens een Amerikaanse ambtenaar wil Blinken niet dat zijn beslissing het nieuws groter maakt dan het is. Maar het is ook niet de bedoeling dat de ballon de hele reis overschaduwt. Wel spreekt de ambtenaar van een ‘onacceptabel’ incident en een ‘duidelijke schending van de Amerikaanse soevereiniteit’.

Blinken zou in de Chinese hoofdstad komen praten over de diplomatieke en economische rivaliteit tussen de twee grootmachten. Hij zou de eerste Amerikaanse buitenlandminister zijn die Beijing bezoekt sinds 2018. Blinken zal zo snel mogelijk alsnog naar China reizen, ‘wanneer de omstandigheden het toelaten’. De VS willen de communicatielijnen tussen beide landen openhouden en gaan ervan uit dat het afgelaste bezoek daar niets aan afdoet.

Canada

De Amerikanen houden de Chinese ballon die al een paar dagen hoog boven hun land vliegt in de gaten. De VS hebben China naar eigen zeggen na de ontdekking direct gecontacteerd. Ook Canada heeft een ballon, mogelijk dezelfde, in zijn luchtruim geconstateerd en heeft daarvoor de Chinese ambassadeur ontboden.

China ontkent dat het om een spionageballon gaat en zegt dat het een luchtschip is voor wetenschappelijk onderzoek dat per ongeluk uit koers zou zijn geraakt. Beijing betreurt het incident.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen Nederlandse inflatie nam toe in eurozone

Van alle eurolanden had alleen Nederland in mei te maken met een hogere inflatie dan de voorgaande maand. In bijna alle andere landen van de eurozone stegen de prijzen minder hard dan in april. In Malta bleef de inflatie gelijk aan die van de voorgaande maand.

Afbeelding

Zoekactie Portugal naar spoor verdwijning Britse Maddie beëindigd

De zoekactie afgelopen week in het zuiden van Portugal naar sporen van het in 2007 verdwenen Engelse meisje Maddie McCann is succesvol verlopen en afgerond, aldus het Duitse Openbaar Ministerie.

Afbeelding

Nintendo stopt met onlineverkoop van games in Rusland

Nintendo zal zijn videogames niet langer verkopen in Rusland via zijn onlinewinkel. De Japanse fabrikant van de spelcomputer Switch en videogames als Zelda en Super Mario bouwt daarmee zijn activiteiten in het land verder af.

Afbeelding

Oud FNV-vakbondsman roept Nedcar-stakers op om door te gaan

Voormalig FNV-bestuurder Henk van Rees heeft donderdag tijdens een stakingsbijeenkomst in het Limburgse Holtum medewerkers van Nedcar opgeroepen door te gaan met actievoeren. Protest is volgens hem nodig totdat werkgever VDL met een goed sociaal plan komt.

Afbeelding

VS-parlement keurt schuldendeal goed

Een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft voor de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid gestemd.

Afbeelding

Schoenenmerk Dr. Martens verdient minder ondanks recordverkopen

Schoenenmerk Dr. Martens heeft in het afgelopen boekjaar een recordomzet behaald. Ondanks de recordverkopen van de bekende hoge schoenen met dikke zolen boekte de Britse schoenenfabrikant wel minder winst.