Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Nieuws
Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daarin staat de route naar de geleidelijke, maar volledige afbouw van het aantal gesloten plaatsingen in 2030.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 17:29
Afbeelding
beeld anp
anp

In de gesloten jeugdhulp komen onder meer jongeren terecht met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen of jongeren voor wie opname nodig is om te voorkomen dat ze zich aan noodzakelijke jeugdhulp onttrekken. Er is al lang kritiek op. Veel jongeren vinden de hulp te repressief, onveilig en te weinig liefdevol.

De kabinetsvisie om naar nul plaatsingen te gaan dateert van juli vorig jaar, nadat een unanieme Tweede Kamer het kabinet daartoe via een motie had opgeroepen. De visie is nu vertaald naar de manier waarop de af- en ombouw moet gaan plaatsvinden en wie daarvoor moeten zorgen.

Inhoudelijke regie

Het is de eerste keer dat het kabinet de regie op een onderdeel van de jeugdzorg terugpakt, nadat de verantwoordelijkheid hiervoor in 2015 aan gemeenten werd overgedragen. Van Ooijen is gebleken dat je ‘op een aantal hoog-complexe onderwerpen echt inhoudelijke regie nodig hebt’, laat hij weten. Daar hadden de gemeenten ook om gevraagd.

In regionale samenwerkingsverbanden (jeugdzorgregio’s) gaan gemeenten, jeugdhulpaanbieders, professionals en jongeren samen plannen maken om de af- en ombouw te realiseren. Op landelijk niveau worden die plannen beoordeeld en wordt de uitvoering ervan in de gaten gehouden. Hij hoopt zo de vaart erin te houden en ook te kunnen zien of de ‘verschillende puzzelstukjes’ die de regio’s aandragen wel tot een ‘landelijke puzzel’ leiden. ‘Dat zal niet altijd zo zijn.’

Voorbeeld

‘Laat ik een voorbeeld noemen. Als je denkt: in de regio Brabant gaan we een specialistische gesloten jeugdhulp bieden die uniek wordt in Nederland, dan weet je vrij snel dat dit niet bij elkaar past’, aldus de bewindsman. Bovendien kan dan ook besproken worden of er überhaupt behoefte is aan zo’n voorziening.

De beweging naar minder gesloten jeugdhulp is al een tijdje gaande. Sinds 2017 is het jaarlijkse aantal gesloten plaatsingen bijna gehalveerd. Het aantal plaatsen in gesloten instellingen is afgenomen van 994 in 2020 naar 696 in 2022. Vijftig nieuwe plaatsen op kleinschalige locaties zijn inmiddels verwezenlijkt.

‘Het Rijk, gemeenten, aanbieders en jongeren zelf zijn het allemaal eens dat we toe moeten naar jeugdhulp die kleinschalig, zo veel mogelijk open en zo thuis mogelijk georganiseerd is’, zegt Van Ooijen. ‘Met als doel menswaardige en liefdevolle zorg voor kwetsbare jongeren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minder missers zorgen voor hogere winst bouwconcern VolkerWessels

Bouwbedrijf VolkerWessels is er ondanks de sterk gestegen kosten voor materiaal en lonen in geslaagd 2022 met een hogere winst af te sluiten. Het concern maakte minder kostbare missers dan voorheen. Ook kon VolkerWessels hogere kosten deels doorberekenen aan opdrachtgevers.

Afbeelding

Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen.

Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.