Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Nieuws
Er bestaat geen ‘strakke tijdlijn’ voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. ‘Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen’, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir Zelenski en de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders Charles Michel in Kiev.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 16:55
Afbeelding
beeld anp
anp

De bijzondere EU-top werd met opzet in het vorig jaar februari door Rusland binnengevallen land gehouden om ter plaatse de EU-steun aan Oekraïne te tonen. Michel zei dat de EU ‘vanaf de eerste minuut’ zij-aan-zij met Oekraïne staat en dat zal blijven doen.

De commissie had een zware delegatie uit Brussel meegenomen met vijftien commissarissen en hun topambtenaren om gesprekken te voeren over onder meer de voortgang van het toetredingsproces. Von der Leyen uitte haar bewondering voor ‘jullie vastberadenheid om toe te treden tot de Europese Unie’. Ook complimenteerde ze de regering van Zelenski met de voortgang die het land maakt, onder meer door de corruptie aan te pakken. Maar ze maakte ook duidelijk dat Oekraïne, net als andere lidstaten in spe, aan alle eisen van de EU moet voldoen om lid te kunnen worden.

Zelenski vindt dat de omstandigheden vragen om een versnelde procedure. Een aantal EU-lidstaten, waaronder Nederland, heeft zorgen over de haast die wordt gemaakt en de mogelijk te hoge verwachtingen die worden gewekt door de EU-kopstukken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.