Macron en Netanyahu willen samenwerken tegen Iran

Nieuws
De Franse president Emmanuel Macron en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben donderdag aangekondigd ‘samen te werken’ tegen de ‘destabiliserende’ activiteiten van Iran in het Midden-Oosten. Ook willen ze een front vormen tegen de ‘steun’ van Teheran aan Rusland in zijn offensief in Oekraïne.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 06:10
Afbeelding
beeld anp
anp

Macron en Netanyahu ontmoetten elkaar donderdagavond in Parijs. Het Franse staatshoofd hekelde daarbij de snelle vooruitgang van Iran in zijn atoomprogramma en waarschuwde dat voortzetting daarvan niet zonder ‘gevolgen’ zou blijven.

Iran dreigt uit het non-proliferatieverdrag te stappen dat het bezit van kernwapens beperkt. Ook is het land begonnen met het verrijken van uranium tot 60 procent. Dat is ruim boven de drempel van 3,67 procent die is vastgelegd in het nucleair akkoord van 2015. Om een ​​atoombom te produceren is 90 procent verrijking vereist.

Neutraliteit

Macron benadrukte dat de hulp van Iran aan Rusland Teheran verder isoleert. Volgens Oekraïne en zijn westerse bondgenoten voert Rusland in Oekraïne bombardementen uit met Iraanse aanvalsdrones. Woensdag kondigde Netanyahu aan dat hij nu bereid is te overwegen wapens aan Oekraïne te leveren. Tot nu toe is Israël neutraal gebleven.

President Macron sprak ook zijn solidariteit uit met Israël na een recente aanslag door Palestijnse militanten. Tegelijk herhaalde hij zijn ‘krachtige verzet’ tegen de aanhoudende bouw van nederzettingen door Israëlische kolonisten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.

Afbeelding

Statenlid heeft spijt van stem op Volt en gevolgen GroenLinks

Het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald heeft er spijt van dat ze dinsdag bij de Eerste Kamerverkiezingen op Volt stemde en niet op haar eigen partij GroenLinks. Fernald zegt tegen de NOS dat ze niet wist dat de consequenties van haar stem zo groot zouden zijn.

Afbeelding

Drie mensen dankzij voorkeurstemmen in Eerste Kamer

Drie mensen hebben genoeg voorkeurstemmen gekregen voor een zetel in de Eerste Kamer. Ze zijn gekozen, hoewel ze eigenlijk te laag op de kandidatenlijst van hun partij stonden.

Afbeelding

Huurkorting moet samenwonen van jongeren en ouderen stimuleren

Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat 49 miljoen euro vrijmaken voor een subsidieregeling om het samenwonen tussen jongeren en ouderen te stimuleren.