Twitter maakt toegang externe ontwikkelaars betaald

Nieuws
Berichtendienst Twitter gaat vanaf volgende week de toegang voor externe ontwikkelaars op het platform betaald maken, zo meldt het bedrijf op het eigen platform.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 01:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Het gaat om het gebruik van de zogeheten API van Twitter. Zo’n ‘application programming interface’ is een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Dat de toegang tot die API nu gratis is, leidt volgens eigenaar Elon Musk tot misbruik, vooral wat betreft zogeheten bots en de manipulatie van de publieke opinie.

Volgens technologiewebsite Tweakers gebruiken onder meer studenten en wetenschappers de API voor onderzoek op basis van grote aantallen tweets. Ontwikkelaars gebruiken de API voor onder meer bots die statusupdates of weersinformatie geven.

‘Gratis API wordt momenteel zwaar misbruikt door bot-oplichters en opiniemanipulators. Er zijn geen verificatieproces noch kosten aan verbonden, dus het is gemakkelijk om 100.000 bots te laten draaien om slechte dingen te doen’, schrijft ondernemer Musk op Twitter. ‘Slechts 100 dollar per maand voor API-toegang met ID-verificatie zal de zaken enorm opschonen.’

Sinds de nieuwe eigenaar van Twitter Elon Musk de regels rond content versoepelde pauzeerden verschillende adverteerders de samenwerking met Twitter. Dat leidde tot verloren inkomsten. Musk wil daarom meer inzetten op betaald gebruik van Twitter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.