CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer

Nieuws
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, aldus het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 01:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Oversterfte wil zeggen dat er een stuk meer mensen overleden dan voor die periode verwacht wordt op basis van cijfers uit het verleden.

In januari overleden bijna 15.000 mensen en was er sprake van een scherpe daling in het sterftecijfer, aldus het CBS. Die daling was dus zo sterk, dat er in de laatste twee weken zelfs geen sprake meer was van oversterfte. In december was er juist nog een piek in het aantal sterfgevallen.

De daling van de afgelopen weken past volgens onderzoeker Ruben van Gaalen van het statistiekbureau bij de verwachting: na een piek volgt altijd een daling. De piek in december valt volgens hem samen met het hogere aantal coronagevallen rond die tijd. Het aantal coronabesmettingen nam in januari af en dat is mogelijk een van de verklaringen van de daling in het sterftecijfer. Vanaf half december was er bovendien sprake van een griepgolf. Het aantal griepgevallen neemt sinds een aantal weken weer af.

Maar de precieze doodsoorzaken heeft het CBS nog niet. Die volgen altijd met enige vertraging. Tot dusver zijn voor alle overledenen uit 2022 tot en met september de doodsoorzaken bekend. Hoe het kan dat er dus de laatste twee weken van januari geen oversterfte meer was, valt niet helemaal te zeggen. Ook is het volgens Van Gaalen afwachten of het relatief lage sterftecijfer aanhoudt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.