CBS: in laatste twee weken januari geen oversterfte meer

Nieuws
In de laatste twee weken van januari was er geen sprake van oversterfte in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige cijfers. Het is voor het eerst in bijna een jaar dat er meerdere weken geen oversterfte werd geregistreerd, aldus het CBS. Vorig jaar was dat alleen in het voorjaar, één week in mei en één week in september het geval.
anp
vrijdag 3 februari 2023 om 01:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Oversterfte wil zeggen dat er een stuk meer mensen overleden dan voor die periode verwacht wordt op basis van cijfers uit het verleden.

In januari overleden bijna 15.000 mensen en was er sprake van een scherpe daling in het sterftecijfer, aldus het CBS. Die daling was dus zo sterk, dat er in de laatste twee weken zelfs geen sprake meer was van oversterfte. In december was er juist nog een piek in het aantal sterfgevallen.

De daling van de afgelopen weken past volgens onderzoeker Ruben van Gaalen van het statistiekbureau bij de verwachting: na een piek volgt altijd een daling. De piek in december valt volgens hem samen met het hogere aantal coronagevallen rond die tijd. Het aantal coronabesmettingen nam in januari af en dat is mogelijk een van de verklaringen van de daling in het sterftecijfer. Vanaf half december was er bovendien sprake van een griepgolf. Het aantal griepgevallen neemt sinds een aantal weken weer af.

Maar de precieze doodsoorzaken heeft het CBS nog niet. Die volgen altijd met enige vertraging. Tot dusver zijn voor alle overledenen uit 2022 tot en met september de doodsoorzaken bekend. Hoe het kan dat er dus de laatste twee weken van januari geen oversterfte meer was, valt niet helemaal te zeggen. Ook is het volgens Van Gaalen afwachten of het relatief lage sterftecijfer aanhoudt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.